Šola voda / School of Waters (Mediterranea 19)

  • Kaj: Mednarodni bienale mladih umetnikov Sredozemlja
  • Kdaj: Že poteka - do nedelja, 31.10.2021
  • Kje: San Marino, več lokacij
  • Prireditelj: Društvo ŠKUC
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Bienale mladih umetnikov Mediterranea 19
San Marino 2021
Šola voda / School of Waters

15. maj – 31. oktober 2021
Otvoritev: 14. maj 2021 ob 17. uri

Digital Swamp - Spremljevalni spletni program
14. – 23. maj 2021

Spremljevalni program lahko spremljate neposredno preko spletne strani: mediterraneabiennial.org/Digital-Swamp

 

Spoštovani!

Vljudno vabljeni k spremljanju spletnega programa Digital Swamp, ki poteka ob odprtju Mediterranee 19 – Bienala mladih umetnikov Evrope in Sredozemlja. Na bienalu sodelujeta tudi umetnik Gašper Kunšič in umetnica Vesna Liponik. Slednja se bo v programu Digital Swamp predstavila v ponedeljek, 17. maja, ob 18. uri, v neposrednem prenosu iz Galerije Škuc.

Sredozemski Bienale, ki ga organizira mreža BJCEM – Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, bo predstavil dela več kot 70. umetnikov in umetnic iz 21. držav, ki jih bo tokrat prvič gostila Republika San Marino.

Naslov, izbran za 19. edicijo, je Šola voda / School of Waters, ki si Bienale zamišlja kot kolektivno platformo, zmožno razgrajevanja stereotipov, izhajajočih iz evrocentrične interpretacije sredozemskega bazena.

Republika San Marino bo od 15. maja do 31. oktobra 2021 gostila Bienale mladih evropskih in sredozemskih umetnikov MEDITERRANEA 19, ki ga podpira in organizira BJCEM – Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, mednarodno združenje s 47. članicami in partnerji v 16 evropskih in sredozemskih državah, v partnerstvu z Ministrstvom za izobraževanje in kulturo Republike San Marino, kulturnimi institucijami Republike San Marino in Univerzo Republike San Marino.

ŠKUC je nacionalni koordinator in ustanovni član mednarodne asociacije Bienala mladih ustvarjalcev Evrope in Sredozemlja (BJCEM). Že več kot trideset let sodeluje na manifestacijah BJCEM in uspešno predstavlja mlade slovenske ustvarjalce. V tem času se je na bienalu predstavilo 157 slovenskih umetnic, umetnikov oziroma umetniških kolektivov.

Več informacij o Mediterranei 19:

skuc.org/bienale-mladih-umetnikov-mediterranea-19/

Sodelujoča slovenska umetnika

 

Vesna Liponik (1993) študira podiplomsko primerjalno književnost in literarno teorijo ter slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Svoje tekste je objavila v literarnih revijah Idiot, Literatura, Dialogi, Apokalipsa idr. Nekateri so bili prevedeni v nemščino, angleščino, srbščino in madžarščino. Leta 2019 je pri založbi Škuc (Lambda) izšel njen pesniški prvenec roko razje. Sodeluje z društvom Za živali!, društvom za uveljavitev njihovih pravic in s kolektivom Lezbična četrt. Pesniška zbirka roko razje je nominirana za najboljši literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma.

Na bienalu se bo predstavila s performativno interpretacijo svoje poezije, ki jo bo prenesla v vizualni medij in s performansom faq..

Literani performans faq.
17. maj 2021, ob 18.00
Galerija Škuc
Neposredni prenos

faq
bo skušal lastnoročno izpriditi nekatere konvencije, vezane na forme, najprej forme literarnih večerov in nadalje, ampak ne bo ostal pri tem. Kajti ravno zato ker se bo govorilo o nekaterih bolj ali manj pomembnih stvareh, na katere se včasih pomisli v zvezi s knjigo, se bo plesalo.

Plesalo se bo na vse grlo in plesalo se bo po mizi.
Na vprašanja in odgovore se namreč vedno in nujno in neizogibno pleše. faq omogoča ta ples.

 

Gašper Kunšič (1992) deluje na področju vizualne umetnosti in grafičnega oblikovanja. Študiral je slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju ter medijsko umetnost in grafično oblikovanje na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju, kjer je magistriral. Kot izhodišče pogosto uporablja svojo biografijo, pri čemer uporablja razstavne procese, da premišljuje in rekontekstualizira potek zasebne in kolektivne zgodovine. Njegova dela, ki zajemajo različne medije, vključujejo vizualne reference iz njegove rodne Slovenije in širšega prostora nekdanje Jugoslavije ter se manifestirajo kot prostorske instalacije, s katerimi umetnik prevaja osebne odnose v transmedijske forme. Razstavljal je v MSUM v Ljubljani, v UGM Studiu v Mariboru, v Galeriji sodobne umetnosti v Celju, v Kunstraum Niederösterreich in Krinzinger Projekte na Dunaju ter na Avstrijskem kulturnem forumu v Londonu. Samostojni razstavi je imel v DobriVagi in Kinu Šiška v Ljubljani. Njegov film je bil predvajan na Festivalu kratkega filma Ljubljana. Je prejemnik štipendije Ministrstva za kulturo in priznanja Akademije za likovno umetnost v Ljubljani ter nominiranec za nagrado Essl. Deluje med Dunajem in Ljubljano.

Kunšič se bo na bienalu predstavil z dvema projektoma. Z umetnikovo knjigo Enthusiastic Gaze, 2021², in  instalacijo I WONT BREAK, I WONT FALL, I AM TITANIUM, 2021, v kateri bo dekonstruiral obstoječe državne simbole Republike San Marino in jih sestavil v svoji umetniški viziji.

V knjigi umetnika Enthusiastic gaze so vključene fotografije, ki so nastale tekom kontinuirane raziskave in zbiranja materiala estetike socialističnega realizma, javne skulpture, arhitekturne plastike in ornamenta predvsem iz Osrednje in Vzhodne Evrope (Slovenija, Češka, Hrvaška, Poljska, Madžarska, Avstrija). Poleg fotografskega materiala spomenikov so vključeni tudi detajli in elementi objektov in skulptur z razstave Enthusiatic Gaze, vmesnih "work in progres" trenutkov, ki so v knjigi predstavljeni v drugačni, dekonstruirani oz. fragmentirani obliki. V knjigi fotografije spomenikov ne nastopajo kot dokumentacija le-teh, vendar se v kombinaciji z ostalimi elementi in barvno skalo vzpostavljajo kot elementi, ki ne nosijo več samo ideološkega pomena, ampak so del novo vzpostavljenega (utopičnega?) grafičnega sveta. Knjiga se navezuje na idejo razstave, kjer je izhodišče pogled junakov soc-realističnih upodobitev, ki v svojih močnih telesih zrejo entuziastično v prihodnost, čeprav sistem, ki ga predstavljajo ni bil idealen; prav tako kot si je sodobni človek pogosto primoran nadeti masko entuziazma, da lahko opravi vsakodnevne obveznosti in funkcionira v družbi (čeprav iskrenega optimizma včasih zmanjka.) Knjiga Enthusiastic Gaze je torej delo, ki vzame elemente zgodovine in jih skuša osvoboditi njihove primarne ideološke vloge, se koncentrirati na njihove estetske kvalitete ter jih postaviti v nov kontekst, jih aktualizirati v sodobni družbi in dati novo namembnost, kot način vzpostavitve odnosa do lastne identitete, elementov javnega prostora in zgodovine, sistema, ki ga milenijci niso spoznali na lastni koži, pa vseeno čutijo njegove odmeve v javnem diskurzu in prostoru.

Instalacija I WONT BREAK, I WONT FALL, I AM TITANIUM, 2021, je nastala po naročilu za bienale v San Marinu. Umetnik je zasnoval tri zastave, ki plapolajo nad National Gallery of San Marino. V njih se je navezoval na oziroma je reinterpretiral nacionalne simbole San Marina, bolj specifično gore Monte Titano, najvišjega vrha v San Marinu.

BIENALE MLADIH UMETNIKOV MEDITERRANEA 19
Republika San Marino, več lokacij
15. maj – 31. oktober 2021
Otvoritev: petek, 14. maja 2021, ob 17. uri

FB @BjcemNetwork
IG @school_of_waters
bjcem.org - mediterraneabiennial.org
#schoolofwaters
#mediterranea19biennale

Stiki z javnostjo

Društvo ŠKUC
www: skuc.org
e-pošta: info@skuc.org

ODKRIJTE BIENALE

Če želite biti obveščeni o dejavnostih mreže BJCEM in priložnostih za mlade umetnike, prosimo, sledite našim stranem:

facebook.com/BjcemNetwork/

Twitter: tinyurl.com/3436jywn

BJCEM: tinyurl.com/w9rka827

 

 

 

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com