France Štiglic - filmska zapuščina

France Štiglic - filmska zapuščina

25. 3.–5. 12. 2021


Režiser France Štiglic (1919–1993) velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev v zgodovini slovenskega filma – tako zaradi obsežnega filmskega in televizijskega opusa kot tudi zaradi pomembne vloge, ki jo je imel pri oblikovanju sistema slovenske filmske proizvodnje in kinematografije sploh. Na štiridesetletni umetniški poti je ustvaril več kratkih filmov, pet prelomnih televizijskih serij in petnajst celovečercev – med njimi tudi prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji –, ki so žanrsko in slogovno raznoliki, preveva pa jih značilna Štigličeva poetika, polna lirizma in humanizma.

Že leta 1947 je Štiglic s svojim kratkim filmom Mladina gradi prepričal žirijo na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah, ki ga je nagradila z bronastim levom. Tudi pozneje je bil za svoje filmsko ustvarjanje večkrat nagrajen, med najpomembnejšimi nagradami je več aren na filmskem festivalu v Pulju, Prešernova nagrada (1962), nagrada AVNOJ – najvišje državno priznanje v tedanji Jugoslaviji (1976), Badjurova nagrada za življenjsko delo (1978) in nominacija za tujejezičnega oskarja za film Deveti krog (1961).

France Štiglic se je dobro zavedal pomena svojega prispevka k slovenski filmski zgodovini, zato je svojo s filmom povezano zapuščino v oporoki podaril Slovenski kinoteki oziroma takratnemu Slovenskemu gledališkemu in filmskemu muzeju. To gradivo predstavlja jedro razstave, ki osvetljuje režiserjevo ustvarjalno pot in tudi njegovo kulturno in politično udejstvovanje ter pedagoško delo. Obenem razstava ponuja vpogled v dolgotrajen in kompleksen proces nastajanja filma, ki je splošni javnosti večinoma nepoznan. Bogato dokumentarno in fotografsko gradivo dopolnjujejo arhivski posnetki, plakati, kostumi in rekviziti iz Štigličevih celovečercev.

Idejna zasnova razstave sega v leto 2019, ko smo praznovali stoletnico režiserjevega rojstva, in je del širšega projekta, poimenovanega 100 let Franceta Štiglica, ki smo ga skupaj s Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu Republike Slovenije in Slovenskim filmskim centrom zasnovali v Slovenski kinoteki.


delovni čas

  • odprto

torek - nedelja: 10.00-18.00

  • zaprto

ponedeljek in prazniki (1. januar, velikonočna nedelja, 1. maj, 1. november, 25. december)
24. in 31. december: 11:00–14:00


vodstva po razstavi

  • 9. 5. - avtorica razstave Špela Čižman
  • 16. 5. - Vitja Dominkuš Dreu, koordinator pedagoško-andragoških dejavnosti
  • 23. 5. - Andrej Šprah, vodja raziskovalno-založniškega oddelka
  • 30. 5. - Jurij Bobič, kustos muzejskega oddelka

Za voden ogled razstave je obvezna predhodna prijava najpozneje dan pred dogodkom, saj je število udeležencev omejeno.


kontakt
tel.: 01 43 42 515
e-mail: blagajna@kinoteka.si


Za obisk naših novih razstavnih prostorov izpolnjevanje pogojev PCT ni obvezno, upoštevati pa je treba vse druge ukrepe, kot so nošenje mask, higiena rok in zaščitna razdalja.


VSTOPNICE ZA OGLED RAZSTAVE

Odrasli: 5 €

Upokojenci, študenti, dijaki, učenci: 3 €

Družine: 8 €

Skupine nad 10 oseb (odrasli): 3 €

Skupine nad 10 oseb (upokojenci, študenti, dijaki učenci): 2 €

Vodstvo : doplačilo 1 €

Člani Kinopolisa: 50% popusta

Predšolski otroci, invalidi, člani ICOM in SMD, brezposelni, novinarji: prost vstop


Kombinirane vstopnice za ogled razstave in filmske projekcije:

Odrasli: 7 €

Upokojenci, študenti, dijaki, učenci: 5 €

Člani Kinopolisa (*50% popust): 3,5 €

Kombinirane vstopnice za ogled razstave z vodstvom in filmske projekcije:

Odrasli: 8 €

Upokojenci, študenti, dijaki, učenci: 6 €

Člani Kinopolisa (*50% popust): 4 €

Vir: Napovednik.com, Slovenska kinoteka

Zemljevid