Trenutki v času, razstava nacionalnih muzejev

  • Kaj: Instalacija
  • Kdaj: Že poteka - do sreda, 1.9.2021
  • Kje: Muzejska ploščad Metelkova, Metelkova ulica 2, Ljubljana
  • Prireditelj: Slovenski gledališki inštitut
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Slovenski državni muzeji od 20. maja pa vse do septembra 2021 vabimo na ogled skupne panojske razstave Trenutki v času na Muzejsko ploščad Metelkova pred Slovenskim etnografskim muzejem.

V letu, ko obeležujemo 30 let samostojnosti Slovenije, se na razstavi predstavlja trinajst državnih muzejev, vsak s svojim posebnim dogodkom, prelomnico ali vrhuncem v zadnjih 30-ih letih, ki je posamezen muzej posebej zaznamoval ali na katerega je muzej še posebej ponosen.

Kot je v uvodni besedi razstave zapisala mag. Mojca Jan Zoran, direktorica SLOGI, je "30 let doba, ko sodobnost postane tradicija, sedanjost dediščina, jutri včeraj. Pred 30 leti se je rodila samostojna Slovenija in danes je bil za mnoge odmaknjen v mikavno prihodnost, muzeji smo bili 30 let mlajši … 30 let – celotno življenje, obdobje rasti in razvoja, trenutek zrelosti, lahko zgolj utrinek v trajanju … Občutje časa je relativno, saj državni muzeji v letu, ko praznujemo 30. rojstni dan države, praznujemo 200-letnico rojstva prvega muzeja na Slovenskem. Zato je za nas teh 30 let obdobje zorenja ter trenutek, ko se zazremo nazaj in pogledamo naprej. Na razstavi, ki smo jo pripravili slovenski državni muzeji, izpostavljamo trenutke, ki so bistveno zaznamovali naših zadnjih 30 let. Zaradi njih smo rasli, se razvijali, postajali samozavestnejši in dostopnejši. Z njimi smo širili in ohranjali spomin preteklosti za nas, za naše starše in zanamce. V muzejih domuje dediščina. In ta dediščina je porok za samozavestno prihodnost posameznika in skupnosti."

Lepo vabljeni!

Vir: Slovenski gledališki inštitut, Napovednik.com