Sova, skrivnost, učenost

V KUD Trata Gorenja vas poleg drugih sekcij deluje tudi odrasla slikarska skupina, ki se od leta 2013 (razen med pandemskimi omejitvami) sestaja vsak teden in po tri ure ustvarja pod vodstvom akademske slikarke Maje Šubic. Vodijo jo prijetna druženja in napredovanje na slikarskem področju, pri čemer združuje dobro, prijetno, lepo in koristno. Pod Majinim vodstvom nastajajo čudovite akvarelne in akrilne umetnine, udeleženke in udeleženci pa se lotijo tudi freske, panjskih končnic, voščilnic in sitotiska. Slikarske ploskve so prekrite s številnimi barvami in različnimi motivi. Na njihovih likovnih delih so portreti, tihožitja, živali, abstrakcije. Razstavljajo v Poljanski dolini, pa tudi preko meja lastne občine: v Zrečah, Sežani, Kranju, Medvodah, Žireh … Razstave pripravljajo z veseljem, saj jih osrečujejo – to srečo pa delijo z vsemi, ki pridejo na njihove razstave. Če čas in razmere dopuščajo, se članice in člani enkrat na leto udeležijo slikarske kolonije, tam izkoristijo prijetno okolje ter združijo sprostitev, ustvarjanje in družabnost. Za njimi so že kolonije v Štanijelu, v Vinharjih, na Debelem rtiču, v Sežani in na Malenskem Vrhu.

Tematika tokratne razstave je Sova, skrivnost, učenost …. Ljudje so sove upodabljali kot skrivnostna, mistična bitja. Ponoči so kot duh, ki v sebi nosi slutnje, a v resnici so še veliko več. Sova je čudovita, svojevrstna žival ter simbol učenosti in modrosti.

V skupini ustvarjajo: Mateja Pogačnik, Ivica Peternelj, Francka Potočnik, Ivanka Oblak, Marinka Gantar, Srečo Kokelj, Matej Štandeker, Jana Rojc, Jana Mlinar, Mojca Marolt, Silvo Pivk, Sanja Klemenčič, Toni Rakus, Drago Mrdjenović in Janko Jesenko.

Vir: Mestni muzej Idrija, Napovednik.com

Zemljevid