BABA: DERT endemične pesmi

BABA: Predstavitev albuma DERT in zvočne knjige KBF -Kolosalna balkanska fikcija

Union Maribor, 23.6.2021 ob 19.00

Divaška jama, 24.6.2021 ob 20.30

glasba: Tellu Turkka

besedila: Karmina Šilec

izvaja: CHOREGIE - novoglasbeno gledališče

KBF - Kolosalna balkanska fikcija je portretna zbirka balkanskih zapriseženih devic – virdžin, ki prevzamejo moško ime in identiteto, oblečejo moška oblačila, opravljajo moška dela, kadijo, pijejo rakijo, guslajo ... in se vključijo v moško družbo. Knjiga pripoveduje o drugosti. O tem, kako se izgubi jezik prvotnega telesa, ki se ga ni nikoli obvladalo. Kaj pomeni postajati-moški in postati-moški. Virdžine v zgodbah so nenavadno ogledalo položaja žensk v sodobni družbi. KBF ni resnica, a bi lahko bila.

Album DERT je v celoti nastal v času, ko je svetu vladal koronavirus. Vaje so potekale doma, individualno, občasno preko spleta. Izvajalke so s pametnimi telefoni snemale svoja posamezna izvajanja dela v nastajanju, ki smo jih kasneje speli v pričujoče posnetke. 
Zato je ta album izjemen dokument tega posebnega obdobja, predanosti in osredotočenosti zasedbe. Posnetki, ki smo jih ustvarjali, so ozvočili skrivnostno moč in duh glasbe, ulovili izgubljene trenutke v času, odrinili mračnost, negotovost in strah. So testament časa. 
 
Carmina Slovenica je naročilo novega glasbenega dela Dert zaupala finski skladateljici Tellu Turkka.

 

 

Vir: Carmina Slovenica, Napovednik.com

Zemljevid