Vila Zlatica

  • Kaj: Muzejska razstava
  • Kdaj: Že poteka - do petek, 31.12.2021
  • Kje: Vila Zlatica, Cesta 27. aprila 47
  • Prireditelj: Muzej in galerije mesta Ljubljane
  • Vstopnina: 6 EUR / znižano 4 EUR / družinska 14 EUR

Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo, stalna razstava

Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar

Glavni vhod v vilo vodi skozi vetrolov mimo doprsnega kipa Ivana Hribarja (avtor Stojan Batič, 1993) do stopnišča, katerega stene krasijo številne diplome, ki jih je Ivan Hribar prejel za svoje dosežke na najrazličnejših področjih delovanja. Na njih lahko prepoznamo grafike znanih slovenskih likovnih umetnikov – Ivana Groharja, Maksima Gasparija, Ivana Vavpotiča, Gvida Birolle in drugih.

V visokem pritličju so sprejemna pisarna z muzejsko trgovino, razstavna soba za občasne razstave in glavna pisarna Foruma slovanskih kultur, ki od prenove domuje v Vili Zlatica. Zgodba o ljubljanskem županu Ivanu Hribarju se začne v njegovi veličastni knjižnici. Knjižne police vgrajenega masivnega lesenega pohištva danes napolnjujejo knjige iz zbirke Sto slovanskih romanov, ki izhajajo pri FSK-ju, knjige iz Hribarjeve knjižnice pa so zdaj del zbirk Slovanske knjižnice, Narodne in univerzitetne knjižnice ter Filozofske fakultete.

Prvo nadstropje je namenjeno predstavitvi življenja Ivana Hribarja in tedanjega meščanstva. Prenovljeni prostori nekdanjega domovanja družine Hribar so v celoti opremljeni z izvirnim pohištvom. Stopimo lahko v kuhinjo in kopalnico, belo dekliško spalnico z garderobno sobo, v kateri se poklanjamo spominu na dr. Zlatico Hribar – Hribarjevo hčer. Jedilnica z mizo s popolnim meščanskim pogrinjkom ter sprejemnica, opremljena s klubskima mizicama, naslanjači, secesijskimi vitrinami, kadilskim priborom, zastori in razkošnimi preprogami, pričata o meščanski bivalni kulturi izpred sto let. Na podstrešju vile sta urejena soba za služinčad ter prostor za shranjevanje in odlaganje. Del razstave je tudi zaklonišče ali "bunker", ki ga je dal Ivan Hribar zgraditi leto pred začetkom druge svetovne vojne.

Od torka, 11. maja, dalje vodeni ogledi potekajo vsak dan od torka do nedelje, ob polnih urah med 10.00 in 17.00. Udeležba na vodstvu je možna le ob vnaprejšnji najavi na prijava@mgml.si ali 01 24 12 506. 

Foto: Andrej Peunik / MGML

Zunanje povezave: Vila Zlatica

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.