Nedvomno ... Marija Vidau

  • Kaj: Tematska razstava
  • Kdaj: Že poteka - do torek, 31.8.2021
  • Kje: SNG Nova Gorica, foyer
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Marija Vidau je kostumografka, ki je na najizrazitejši način in za daljši čas zaznamovala estetiko predstav tržaškega in novogoriškega gledališča. Razstava kostumov Nedvomno … Marija Vidau daje obiskovalcem možnost, da občudujejo njen smisel za kombinacijo različnih, tudi nenavadnih materialov. Valentina Cunja je o tej značilnosti umetniškega sloga Marija Vidau napisala: "Žameti in prosojnosti srečujejo perje in usnje, ki se usklajujejo s plastiko in kovinami ter se prelivajo v bogate, ekscentrične in ironične dialoge. Njeno vodilo je eksperimentiranje. Njena ustvarjalna in prilagodljiva narava pa ji je omogočila, da bi na najboljši način razbrala želje in zahteve režiserjev."

Posluh za režiserjeve želje in pozornost do zahtev igralcev, za katere mora biti kostum pomoč, ne pa ovira, je druga značilnost kostumografke, ki se je umetniško izoblikovala med študijem na Akademiji za kostumografijo v Rimu in izpopolnjevanjem v Združenih državah Amerike, kjer je sodelovala z znamenitimi zvezdniki filmskega ekrana. Od leta 1966 je redno sodelovala s Slovenskim stalnim gledališčem v Trstu, od leta 1975 pa tudi z našim gledališčem, kjer je ustvarila kostume za kar 23 predstav. Za svoj ustvarjalni opus je bila večkrat nagrajena, leta 2019 pa je za življenjsko delo prejela nagrado ZDUS.

Več o njeni ustvarjalni poti v našem gledališču si lahko ogledate na spodnji povezavi.

Na odprtju razstave v Novi Gorici bodo spregovorile:
Maja Jerman Bratec, direktorica SNG Nova Gorica
Valentina Cunja, kuratorka razstave
Nataša Sosič, poznavalka dela Marije Vidau, upokojena novinarka

Razstavo si lahko ogledate do septembra v foyerju gledališča po urniku blagajne gledališča: vsak delavnik od 10.00 do 12.00 in od 15.00 do 17.00 ter uro pred začetkom predstav; ob sobotah, nedeljah in praznikih uro pred začetkom predstav.

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Naročite se na email listo prireditelja SNG Nova Gorica:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video