Lutkovna predstava Oh la la - predstava na daljavo

  • Kaj: Lutkovna predstava
  • Kdaj: sobota, 15.5.2021 od 10.00 do 18.00
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Hiša otrok in umetnosti
  • Vstopnina: Brez vstopnine
  • (Od 3. leta dalje)

Na spletni strani Hiše otrok in umetnosti si lahko v sklopu Predstav na daljavo brezplačno ogledate novo predstavo Oh la la.

Predstava Oh la la je poetična predstava. V predstavi spoznamo življenje otroka, njegovo veselje in skrbi, srečo, raziskovanje in napake. Otroški zorni kot se razlikuje od odraslega realizma. Vsaka, še tako vsakdanja stvar je lahko trenutek za igro, trenutek, v katerem otrok pobegne v svoj svojevrsten svet domišljije. In tako vsakdanjik otroku postane zbor majhnih trenutkov, ki jih obarva po svoje. Lahko dobesedno, kot v prizoru, ko se vse prebarvam na roza, ker tako pač hočem in ker tako pač mora biti. In ko ura bije, vedno odbije pet, saj več kot do pet ne znam prešteti. In ni pomembno, če je pet zjutraj ali pet popoldan, ura je pet in to je dovolj. Ker se mi tako ali tako ne mudi in bom ostal v svojem sanjskem svetu še uro ali dve, čeprav starši jamrajo, da sem len. Ampak nisem len, morda malo počasen, ampak kaj, ko mi ima moja blazina, ki je v bistvu mehek oblak, toliko za povedati. Otrok je pač v vsakem od nas.

Vse to vidimo skozi oči odraslega umetnika, ki še zmeraj ni pozabil otroka v sebi. V svojem bistvu izhaja iz ideje, ki je zelo preprosta a hkrati zelo zapletena – vsi otroci na svetu so enaki. Kljub različnim kulturam, navadam in jezikom je vsem nekaj skupno: igra. Ne glede na svojo identiteto in ozadje se vsi otroci radi igrajo. Bernard Friot in Hervé Tullet, zelo znana francoska umetnika, zagovarjata idejo, da je igra ključnega pomena za otrokov razvoj, pri čemer je domišljija ključni element. In lutkovno gledališče je idealen kraj za igro! Predstava je spoj Tulletove večletne likovne raziskave, ki jo je udejanjil v svojem projektu za otroke Idealna razstava ter Friotove poezije, ki je nežna, včasih malo ironična a vedno globoka, vesela in sentimentalna ter napisana prav za to uprizoritev.

Produkcija: Hiša otrok in umetnosti, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Hrvaška, Colecive Ma-Théâ – Centre de Création pour l’Enfance de Tinqueux, Francija

Za otroke od 3. leta dalje, 35′

Videoposnetek predstave bo na voljo na dan predvajanja na naši spletni strani.

Zunanje povezave: Predstave na daljavo

Vir: Hiša otrok in umetnosti, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Hiša otrok in umetnosti:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.