Mednarodna skupinska razstava Bienala neodvisnih 2021

Bienale slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih prvič predstavlja mednarodno selekcijo. Selekcija je potekala preko odprtega poziva in raziskovanja vizualne produkcije prostorov držav bivše Jugoslavije in skozi povabilo, ki so ga izhodiščno pomagali pripraviti partnerji iz Hrvaške in Srbije. S predstavitvijo mednarodne zasedbe pretežno mlajše generacije se platforma Bienala neodvisnih s to prelomno razstavo načrtno premika v polje internacionalizacije in povezovanja izven meja Slovenije. Izjemna produkcija polj vizualnega ustvarjanja, ki se nahaja znotraj našega geografskega področja, je slovenskemu in mednarodnemu občinstvu še vedno pomankljivo predstavljena, zato je poslanstvo mapiranja, arhiviranja in promoviranja polja kontekstov sodobne ilustracije kot žive materije, ki se odziva na trende in aktualnosti današnjega časa, še toliko pomembnejša. Z razstavo želimo zanetiti iskro zanimanja tako pri domači kot tuji publiki, ki jo kontinuirano gradimo skozi aktivnosti.

Bienale neodvisnih je od njegovega začetka v letu 2007 uspel dokazati izjemno kvaliteto slovenske vizualne produkcije, katere priznanje se je počasi gradilo skozi akademske kroge ter oblikovalske in umetniške institucije. Avtorji predhodnje edicije Bienala neodvisnih, ki dedujejo selektorstvo in izberejo svoje naslednike, tako sami zaznamujejo izpostavljeno produkcijo naslednje generacije in s tem njene avtorje. Skozi ta specifični horizontalni participatorni proces izbora, sta iniciatorka Saša Kerkoš in društvo Tretaroka, izvzeli klasični kuratorni element in vrnili glas stroki sami. Več kot 14 let obstoja v slovenskem vizualno ilustratorskem okolju, so dvoletne edicije doživele splošno sprejetje stroke, ki delajo na razpotju različnih vizualnih praks in jih uspele mapirati in arhivirati skozi več kot sto javnih dogodkov izobraževalne, promocijske in povezavalne narave. 

Z internacionalizacijo se tako Bienale neodvisnih - Independent Biennial za začetek postavlja v širši kontekst vzhodnega, balkanskega prostora, kjer želi izpostaviti generacijo avtorjev, ki je dostikrat spregledana izven svojih lokalnih kontekstov in jo pripeljati pod drobnogled slovenski publiki in kreativni sceni. Bienale neodvisnih tako nadaljuje svoje poslanstvo mapiranja te izjemne vizualne scene, ki dostikrat ustvarja v težkih pogojih, in ki si zasluži več prepoznavnosti in podpore na vseh nivojih. Prva mednarodna razstava v Cankarjevem domu je torej njen prvi korak k povezovanju in mapiranju avtorjev in občinstva v širšem, globalnem kontekstu.

Vzporedno z razstavo v Cankarjevem delu bodo dela vseh prijavljenih in povabljenih avtoric ter avtorjev do 20. junija na ogled tudi v obliki spletne razstave skozi spletno stran.

 

Zunanje povezave: www.bienaleneodvisnih.com

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid