Luka Murovec: Sama sebi edina avtoriteta

  • Kaj: Festival Svetlobna gverila
  • Kdaj: Že poteka - do nedelja, 20.6.2021
  • Kje: Vrt Društva slovenskih pisateljev, Tomšičeva ul. 12, Ljubljana
  • Prireditelj: Strip Core / Forum Ljubljana
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Napihljiva skulptura, postavljena v intimnost zelenega dvorišča in obdana z ogromnimi nacionalnimi kulturnimi hišami, ob večerih zasije v umirjenem ritmu dihajoče svetlobe. Skulptura predstavlja samostojnega človeka v svojem najosnovnejšem bistvu, človeka brez kakršnekoli avtoritete, razen svoje lastne. Objekt je večji in višji kot človeško telo – kot je človek več kot le snov, v kateri obstaja. Instalacija žari in ugaša kot živi sken človeške aure, ponoči stoji močno in pokončno, čez dan pa kot speča Venera pričakuje svoj čas za ponoven razmah v polno življenje.

Mehka in nežna zunanjost ter masivna in surova notranjost simbolizirata našo dnevno interakcijo s svetom, medtem ko šestkraki simbol označuje mesto in nas opominja na hvaležnost trenutni resničnosti. /L. Murovec/

Instalacija bo na ogled tudi med 26. Slovenskimi dnevi knjige (16.–20. 6.).

LUKA MUROVEC (1986, Maribor) deluje med arhitekturo in umetnostjo s poudarkom na izboljšanju skupnih in javnih prostorov. Od leta 2014 sodeluje z arhitekturnim kolektivom raumlaborberlin. Med nedavno zaključene projekte sodi mobilni napihljivi paviljon The Space Buster v New Yorku, prostorsko pa je med drugim zasnoval tudi umetniške razstave za festival Club Transmediale v Berlinu in za festival IZIS v Kopru.

tehnična izvedba: Rok Pahor


 

koprodukcija: Društvo slovenskih pisateljev

Zunanje povezave: Svetlobna gverilaSvetlobna gverila fbSvetlobna gverila ig

Vir: Strip Core / Forum Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Strip Core / Forum Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.