(re)programiranje: Soodvisnost

 

(re)programiranje: Soodvisnost
Postčloveška politika
Pogovor z Anab Jain
Vodi Marta Peirano

aksioma.org/reprogramming/sl

V okviru (re)programiranje – Strategije za samoregeneracijo, festivala pogovorov, ki ga je za program Taktike & praksa zasnovala Marta Peirano.


Delo Anab Jain prestavi ljudi v prihodnost. Razvijajoča se instalacija Mitigation of Shock njenega studia Superflux si zamisli naključni stanovanji, eno v Londonu leta 2050, drugo pa v Singapurju, ki do leta 2219 postane poplavljeno mesto. Obe stanovanji sta opremljeni s paleto posegov po načelu sam svoj mojster, hidroponičnih gojišč in drugih orodij za zbiranje, zajemanje in shranjevanje hrane in vode v novih podnebnih sistemih. Čeprav so njihove tehnične rešitve fascinantne (in dejansko delujejo), pa je vizija tista, ki prevlada: ne le da preživimo, pač pa tudi uspevamo, ko se prilagodimo in postanemo pametnejši, močnejši, v boljši kondiciji in bolje seznanjeni z drugimi člani planetarne družbe. Govorimo si zgodbe, da bi živeli, a te bi lahko bile boljše.

Anab Jain je oblikovalka, umetnica in filmska ustvarjalka. Je soustanoviteljica in direktorica londonskega studia spekulativnega oblikovanja Superflux, ki raziskuje presek podnebne krize, tehnologije in politike, ki presega človeka. S partnerjem Jonom Ardernom je ustvarila kritiško cenjene filme, umetnine in instalacije, ki napovedujejo številne možne prihodnosti za človeštvo. Je tudi profesorica na programu Design Investigations na dunajski Univerzi za uporabne umetnosti.

Anab je delala za nekatere izmed največjih svetovnih podjetij, kot so Microsoft Research, Sony, Samsung in Nokia, in institucije, kot so vlada Združenih arabskih emiratov, Innovate UK, Cabinet Office Združenega kraljestva, Program ZN za razvoj, Future Cities Catapult in Forum for the Future. Njeno delo je bilo razstavljeno v newyorški Momi, Kitajskem narodnem muzeju in V&A v Londonu. Prejela je priznanja Apple Computers Inc., UNESCA, Festivala človekovih pravic v Ženevi in TED-a.

Organizacija in produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana
V partnerstvu s: Kino Šiška – Center urbane kulture

Za serijo: Taktike & praksa
V okviru: konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost
Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij "Mreža preiskovalnih umetniških in kulturnih središč". Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

 

 

Vir: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Napovednik.com