Otvoritev festivala Fabula: Vladimir Sorokin

  • Kaj: Kulturna prireditev
  • Kdaj: sobota, 8.5.2021 ob 20.00
  • Kje: Na spletu
  • Prireditelj: Beletrina
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Vabljeni na otvoritev festivala Fabula v soboto, 8. 5. 2021 ob 20. uri, z ruskim pisateljem Vladimirjem Sorokinom!

"Sorokinove stvaritve so fantastično nenavadne in še preveč znane obenem. [...] Opričnikov dan se drži tradicije distopičnih klasikov, kot je Fahrenheit 451, hkrati pa zvesto sledi izročilu Dostojevskega, Tolstoja in drugih velikih ruskih pisateljev." – Library Journal

Dogajanje v Opričnikovem dnevu je postavljeno v Rusijo bližnje prihodnosti, v obdobje politične obnove, ko je ponovno vzpostavljena monarhija. Njeni stebri so samoodločba, pravoslavje in tradicija. Na Rdečem trgu sežigajo potne liste in iz države izganjajo diplomate. Edina država, s katero Rusija ostaja v stiku, je Kitajska. Futuristična tehnologija se staplja z načini mučenja Ivana Groznega; svet se zdi kot grozljiva distopija, obenem pa je bolj resničen kot kdajkoli. Dobrodošli v Rusiji leta 2028 – in pustite zunaj upanje vsi, ki vstopate. Roman velja za sodobno klasiko in je preveden v več kot trideset jezikov.

Roman je prevedla Andreja Kalc.

Vladimir Sorokin je eden najboljših in najprepoznavnejših sodobnih ruskih pisateljev. Postmodernistično fikcijo v svojih delih prepleta z elementi distopije, satire in sovjetskih motivov. Prejel je vse najpomembnejše ruske literarne nagrade, med drugim pa je bil tudi finalist za mednarodno nagrado man booker.

Literarni dogodek z Vladimirjem Sorokinom bo zaradi pandemije in ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19 potekal virtualno. Posnetek živega pogovora z avtorjem, ki ga je v Berlinu za Fabulo pripravila slovenska dopisnica Polona Fijavž, snemalec Gregory Gan in Manca Filak, bo vodila ruska novinarka, producentka in pisateljica Julia Efremenkova.

Posnetek bo opremljen s slovenskimi podnapisi in premierno prikazan na spletni strani Cankarjevega doma in na družbenih omrežjih Cankarjevega doma.

 

Produkcija: Beletrina
Koprodukcija: Cankarjev dom
Sofinancerji: Mestna občina Ljubljana, Javna agencija za knjigo RS

Zunanje povezave: www.cd-cc.si

Vir: Beletrina, Napovednik.com