Madžarski filmski večer z Matevžem Jermanom

Madžarski filmski večer z Matevžem Jermanom: Kontroll (Nimród Antal, 2003) 

Pod Budimpešto obstaja paralelno vesolje, temna podzavest mesta, v kateri vladajo svojevrstne zakonitosti in slikoviti posamezniki, ki s svetom na površju nimajo stika. Eden izmed njih je tudi Bulcsú, kontrolor na mestnem metroju, ki s svojimi sodelavci iz dneva v dan životari med jalovim pregledovanjem vozovnic ter krajšanjem časa z raznolikimi ekstremnimi izzivi, kot je tek po tračnicah med postajami, z zadnjim vlakom za sabo. Bulcsú nikoli ne stopi na površje. Z razlogom, njegovo podzemlje je namreč zatočišče in obenem svet v malem; tu postopa serijski morilec, ki nič hudega sluteče meščane potiska pod kolesa vlakov, tu so male ribe, ki kontrolerje razburjajo za lastno zabavo, tu se med rivalskimi skupinami inšpektorjev bijejo bitke za čast in tu se rojevajo prijateljstva ter ljubezni.

Kontroll je celovečerni prvenec Nimróda Antala, ki je ob izzidu postal instantni kult. Prebojni uspeh mu je zagotovilo spretno in učinkovito prepletanje elementov črne komedije, trilerja, surrealne grozljivke, videospotovske estetike tedanjega časa ter nezgrešljivih vplivov ameriških žanrskih filmov iz sedemdesetih in osemdesetih. Nenazadnje, gre za sila zabaven film, ki ga zlepa ne pozabimo in ki - tako zaradi izjemno izvirne in sugestivne zgodbe, kakor zaradi izdelanih protagonistov (in igralskih predstav) ter atmosfere - kliče k večkratnim ogledom.

Film je bil ovenčan s številnimi lovorikami in prestižnimi nominacijami, med drugimi tudi z nagradami v Cannesu in na Chicago International Film Festivalu. Antalu, ki je bil rojen v Los Angelesu staršem madžarskih korenin in se je leta 1991 vpisal na Filmsko akademijo v Budimpešti, pa je na stežaj odprl vrata v Združenih državah, kjer je do danes posnel že več visokoproračunskih celovečercev ter med drugim sodeloval tudi z Robertom Rodriguezom, Lukeom Wilsonom, Kate Beckinsdale in Metallico.

V skladu z navodili NIJZ lahko pride do spremembe programa. 

Vir: Madžarski kulturni inštitut Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Madžarski kulturni inštitut Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid