Ni mogoče čakati zaman

  • Kaj: Uprizoritev
  • Kdaj: sobota, 8.5.2021 od 20.00 do 22.00
  • Kje: Predstava brez ljudi, vstopnice le za kamne, Ljubljana
  • Prireditelj: Gledališče Glej
  • Vstopnina: 7 evrov (vstopnica velja za kamen, ne za ljudi)

Predstava zaradi upoštevanja prepovedi javnih kulturnih dogodkov in skladno z vsemi ukrepi za preprečevanje epidemije koronavirusa poteka brez ljudi.


V občinstvu so zato le kamni. Svojega lahko na dan predstave ob 19.45 odložite pred zaklenjena vrata Gledališča Glej. Za svoj kamen lahko kupite vstopnico, ki pa vam (ljudem) vstopa v dvorano ne omogoča.


Tak režim uprizarjanja se bo nadaljeval do ponovnega varnega odprtja gledališč za ljudi.


Predstava Ni mogoče čakati zaman v avtorstvu Leje Jurišić je nastala v sodelovanju Gledališča Glej in Pekinpaha. Je del širšega projekta z enakim naslovom Ni mogoče čakati zaman v soavtorstvu Miklavža Komelja in Leje Jurišić. Gre za soavtorski projekt dveh umetnikov, ki prvič sodelujeta. Odločila sta se, da bosta delila ustvarjalni proces, znotraj formiranja končnega umetniškega dela pa ne želita sprejemati kompromisov, zato sta ustvarila vsak svoje avtonomno delo z naslovom Ni mogoče čakati zaman.


Ni mogoče čakati zaman je del programa Glej, rezident. Rezidentka med leti 2019 in 2021 je Leja Jurišić, ki je k sodelovanju povabila Miklavža Komelja in Petro Veber.
Pri založbi Pekinpah je izšla tudi knjiga slik in statični misterij Miklavža Komelja z naslovom Ni mogoče čakati zaman.


O PROJEKTU
Leja Jurišić in Miklavž Komelj sta se spoznala nekega večera na Metelkovi. Jurišić je plesala, Komelj je, ko ni več plesala, pristopil, smejala sta se, nihče več ne pomni, zakaj. A bistveno: sodelovanje se je s tem že pričelo. Vse je sublimno, bo nekje pisalo.
In tako se trilogija duetov Leje Jurišić približuje k zaokrožitvi. Po sodelovanju z Markom Mandićem (Skupaj, 2018) in Milkom Lazarjem (De facto, 2019) se torej Jurišić zbliža s Komeljem. Lejina dolgoletna sodelavka, scenografka Petra Veber, je tudi tam. Nastaja Ni mogoče čakati zaman, tripartitno delo, sestavljeno iz dramske pesnitve, knjige slik in predstave. Vsak element je samostojno delo, a nastaja lahko le skozi procesualno prepletanje obeh avtorjev. Posvečenost drugemu, da bi moje sploh lahko bilo. Interposvečenost. Komelju je obisk zobozdravnika včasih manj neprijeten kot obisk gledališča. Vse je v mehkosti. Morda zato Jurišić v tem delu komunicira s kamnom.
Natanko zato "kamen za Jurišić ni rekvizit", poudari Komelj, soigralec je. Jurišić pa doda: "Kamen predpostavlja ultimativno drugačnost, drugost in mogoče zato enost ali enakost. Kamen simbolizira nepremičnost, vztrajanje." Prav s tem "spodbuja željo po približanju, po razumevanju."
Ni mogoče čakati zaman izrisuje, izpoveduje in izvaja bližnje vezi med oddaljenimi svetovi. Komeljeva strastna poetskost in penetriranje skrajnosti eksistence pri Jurišičevi, drug z drugim in drug v drugem na poti empatičnega prizadevanja. Jurišič se nenehno sprašuje: "Kdo je v resnici pripravljen preizpraševati mesto premoči?"


KOLOFON
Ni mogoče čakati zaman / avtorski projekt
Avtorja: Leja Jurišić in Miklavž Komelj
Avtorica predstave: Leja Jurišić
Izvajalka predstave: Leja Jurišić
Scenografija, luč, kostumi: Petra Veber
Snemanje: mali film, Hana Vodeb, Vid Hajnšek
Tehnično vodstvo: Grega Mohorčič
Tehnična podpora: Simon Bezek, Brina Ivanetič, Žan Rantaša
Avtor knjige statičnega misterija: Miklavž Komelj
Avtor knjige slik: Miklavž Komelj
Urednica gledališkega lista: Tery Žeželj
Oblikovanje plakata, knjig in gledališkega lista: Mina Fina, Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee
Fotografija: Ivian Kan Mujezinović, Petra Veber, Matija Lukić
Producenta: Barbara Poček (Gledališče Glej), Žiga Predan (Pekinpah)
Produkcija in koprodukcija: Gledališče Glej in Pekinpah ter Leja Jurišić
Produkcija knjig: Pekinpah
Sofinancerja: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana


Ni mogoče čakati zaman Miklavža Komelja in Leje Jurišić je soavtorski projekt dveh umetnikov, ki prvič sodelujeta. Odločila sta se, da bosta delila skoraj enoleten ustvarjalni proces, znotraj formiranja končnega umetniškega dela pa ne želita sprejemati kompromisov, zato sta ustvarila vsak svoje avtonomno delo z naslovom Ni mogoče čakati zaman.


Ni mogoče čakati zaman je del programa Glej, rezident. Rezidentka med leti 2019 in 2021 je Leja Jurišić.


O programu Glej, Rezident
Glej, rezident je 3-letni program celostnega pristopa k razvoju ustvarjalke, ustvarjalca ali ustvarjalnega kolektiva in njihovih projektov. Program poleg nastanka novih del umetnike spodbuja k poglobljeni raziskavi in razvoju odprtih procesov in novih metodologij. Znotraj procesa so zaželjene terenske raziskave, študijski obiski ali udeležba seminarjev in delavnic, povezanih s temo projekta, tako doma kot v tujini. Predvideva tudi razvoj veščin komunikacije z javnostmi, kontekstualizacije in plasiranja umetniških del ter produkcijskega in finančnega načrtovanja projektov. 


Leja Jurišić je Glej, rezidentka med letom 2019 in 2021.


Predhodni Glej, rezidenti:
2018: Hana Vodeb in Tin Grabnar
2017: sz3
2016: Eva Nina Lampič in Urška Brodar
2015: Nina Rajić Kranjac
2014: Jaša Koceli
2013: G-FART See Less

Vir: Napovednik.com, Gledališče Glej