Matjaž Briški: Križ

  • Kaj: Pesniško filozofska igra
  • Kdaj: torek, 4.5.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Matjaž Briški
Križ

Arhivski posnetek na ogled od 4. 5. dalje. Predstava traja 1 uro in 20 minut in nima odmora.

"Križ je, če si na križ pribit."


 

Na križišču ceste, ki se razcepi na levo in desno, stoji križ. Luna ga osvetli šele, ko ga tesarska vajenca, ki se pred tem oglašata iz teme, uspeta dokončno postaviti. A ko zapustita prizorišče, da bi prinesla barvo za kip križanega, Kristus zamenja svoj položaj s triintridesetletnikom, ki pred njegovimi očmi zadavi ukazovalno mater in si nato sodi še sam.

Pesniško filozofsko igro Križ je Matjaž Briški (1973) prepredel s sledmi, ki so jih v drugi polovici preteklega stoletja pustili nekateri danes klasični dramski avtorji, kot sta Strniša in Beckett. Figuri tesarskih vajencev spomnita na karakteristični klovnovski par dramatike absurda; absurdno, ki ga avtor vpeljuje z vrsto (jezikovnih) prijemov, kakršna sta na primer besedne igre in ponavljanje, pa tudi značilno sooblikuje dramo, ki ob siceršnjem izhajanju iz današnjega stanja razvrednotenosti z odpiranjem nekaterih temeljnih vprašanj človeškega bivanja že hkrati preseže zgolj odzivnost na aktualni čas. Kristus, ki ga v igri na večpomenskem naslovnem križu zamenja človek, naposled doživlja enako usodo kot nekoč.
Za Križ je Matjaž Briški leta 2005 na Tednu slovenske drame prejel Grumovo nagrado, v sezoni 2013/14 pa je v režiji Sama M. Strelca doživel krstno uprizoritev.

Premiera: 13. marec 2014, SNG Nova Gorica, veliki oder

Režiser: Samo M. Strelec

Igrajo: Radoš Bolčina, Iztok Mlakar, Milan Vodopivec, Teja Glažar, Matija Rupel k. g., Predrag Mitrović k. g. / Peter Harl, Uroš Cej k. g., Urška Modrijan, Rado Pavalec k. g.

 

Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav

 

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Naročite se na email listo prireditelja SNG Nova Gorica:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video