Jošt Dolinšek in Eli Joteva

V Galeriji Photon že nekaj let soočamo po dva ustvarjalca v terminu t.i. "avtorskega dialoga". Termin običajno namenjamo ustvarjalcem mlajše in srednje generacije, iz prostora bivše Jugoslavije in regije Srednje vzhodne Evrope. Letos je termin "dialoga" postavljen v kontekst natečaja Drugačni svetovi, ki ga vsako leto organiziramo v Galeriji Photon. Natečaj, ki je namenjen mladim in ustvarjalcem (do 35 let) na področju sodobne avtorske fotografije z območja CEE regije in Avstrije, je v letu 2020 potekal že v 8. ediciji. Tokratni dialog sooča dva finalista različnih edicij, in sicer prejemnika prvega mesta leta 2020, Jošta Dolinška (Slovenja) in prejemnico 3. mesta leta 2018, Eli Jotevo (Bolgarija). Združujejo ju konceptualen pristop do fotografije in inovativne tehnične rešitve. V Galeriji Photon se predstavljata z dvema samostojnima projektoma, vsak v svojem prostoru Galerije Photon.

Jošt Dolinšek: To Move the Sun and Earth Away

Serija To Move the Sun and Earth Away, ki združuje zvok in fotografijo. Konceptualno se serija navezuje na vprašanja pristranskosti in človeškega dojemanja okoljske problematike kot nečesa tujega ali odmaknjenega. Dela, ki upodabljajo prizore iz narave, niso neposredno povezana z okoljsko krizo, temveč raziskujejo nasprotujoče si odnose in reakcije na trenutno stanje sveta v naši družbi. Avtor se v seriji in tudi širše sprašuje o odnosu ljudi do resnice in dualizmih, ki jim botruje. Fizična instalacija fotografij, ki so opremljena z ogledalci, metaforično predstavlja distorzijo, ki izvira iz dualizmov, kot na primer resnica proti neresnici, prikrivanje proti razkrivanju, sprejetje proti izogibanju in zanikanju ter dejstvo proti fikciji. Ogledalca preprečujejo enostranski pogled na fotografije in omogočajo nešteto različnih perspektiv in percepcij razstavljenih fotografij, ki skupaj z zvokom ustvarjajo občutek propadanja narave. Razstavljena dela gledalce soočijo z vprašanji o njihovem odnosu do narave, do njenega uničenja in do lastnega slepljenja v zvezi s tem.

Eli Joteva: Biogram Blueprints

Biogram Blueprints je opus, ki raziskuje digitalizacijo organskih struktur skozi neviden spekter svetlobe. Avtorica pri snovanju del uporablja proizvodni proces merilne tehnike z dveh koncev, ravno malo izven, vidnega spektra svetlobe. Serija se konceptualno tako dotika odnosa med vidnim in nevidnim, ter virtualnim in dejanskim. S 3D zajemanjem, ki vključuje IR globinsko lasersko tehnologijo skeniranja, Joteva izračuna digitalne podatkovne točke prostorske informacije fizičnih dimenzij štirih živih rastlin. Postopek tiskanja te 3D skene uporabi za raziskovanje drugega konca nevidnega spektra svetlobe, s pomočjo ene najstarejših načinov fotografskega tiskanja – cianotipije. Vsi tiski so razviti le delno, da poudarijo vse segmente slike, in ostajajo občutljivi na UV svetlobo in tako podvrženi fizičnim spremembam skozi čas. 

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid