Adrijan Praznik: Poizkus postavitve / Setup attemp


Vljudno vabljene_i k ogledu razstave Adrijana Praznika "Poizkus postavitve" od torka, 4. maja od 11.00, v Galerijo Alkatraz, AKC Metelkova mesto. Razstava bo na ogled do 28. maja. Odpiralni čas: ponedeljek - petek od 11.00 do 19.00.

"S serijo Čista špekulacija [Pure Speculation] naslavljam sledeče vprašanje: kaj določi umetniško delo v današnjih političnih, ekonomskih in tehnoloških parametrih. Tema, sicer značilna tudi za moja dosedanja dela, se navezuje na odnos človek - tehnologija in načenja problematiko ustvarjanja oz. produciranja umetnin v 21. stoletju. Slikarstvo (ali sliko) sicer ohranim kot izhodišče za svoje ustvarjanje, vendar pa poudarek z umetniškega dela preusmerim na okvirje, podstavke, reprodukcije ter druge prijeme, ki določeno delo vzpostavijo kot umetnino. [...]"
"Umetnine v mojem primeru igrajo dvojno vlogo. Če jih gledamo posamezno, bi jih še najbolje opisal kot tihožitje podob. Predstavljajo efemerne, množične podobe (lahko tudi krajša besedila, slogane …), ki sem jih našel na spletu, v revijah in drugje. Te podobe s pomočjo postopkov kot so apropriacija in medijski prenos zajezim na slikarskem nosilcu. V tem kontekstu me zanima dvoje: kot prvo se sprašujem kakšen imaginarij naseljuje našo skupno množico vidnega, kot drugo pa, kako se spreminja naša percepcija le-tega, glede na različne kontekste znotraj katerih se tovrstna motivika pojavlja."
Adrijan Praznik


Adrijan Praznik, Izbrisana/preslikana, 2020, tekstil kolaž in akril na platno, 55 x 39 cm (detajl).
Poizkus postaviteve: skupek pregradnih plošč, betonska tla.
Foto: Klemen Ilovar / © Adrijan Praznik.
Za pomoč pri realizaciji projekta se zahvaljujemo Simonu Gmajnerju, Zavodu Kersnikova, Mednarodnemu grafičnemu likovnemu centeru, Forumu Ljubljana in podjetju Kemoplast d.o.o. Posebna zahvala gre Klemnu Ilovarju za njegov kreativni vložek in angažma.

Adrijan Praznik (1988, Ljubljana) je diplomiral iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO). Izobraževanje je nadaljeval na Šoli za kuratorske prakse in kritiško pisanje - Svet umetnosti. Leta 2013 je prejel nagrado ALUO za posebne umetniške dosežke. V letih 2015 in 2019 je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS, namenjeno obetavnim umetnikom. Svoja dela je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini (Bosna in Hercegovina, Češka republika, Grčija, Hrvaška, Italija, Madžarska, Nemčija, Srbija, ZDA ...). V letu 2019 je s slikarskimi deli predstavljen na skupinski razstavi Čas brez nedolžnosti v Moderni galeriji. V okviru Zavoda LokalPatriot deluje kot umetniški vodja Galerije Simulaker. LokalPatriot je partnerska organizacija platforme za raziskovalno umetnost konS, kjer je angažiran za delo kuratorja in producenta. V letu 2020 mu je bil dodeljen atelje v prostorih Švicarije v Ljubljani.

Vir: Galerija Alkatraz, Napovednik.com

Zemljevid