Spoznanje! Upor! Reakcija!

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: četrtek, 24.6.2021 do nedelja, 3.10.2021
  • Otvoritev: četrtek, 24.6.2021 od 10.00 do 18.00
  • Kje: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

SPOZNANJE! UPOR! REAKCIJA!

Performans in politika v devetdesetih letih v pojugoslovanskem kontekstu

Projekt raziskave in mapiranja političnega performansa devetdesetih let poskuša osvetliti, kaj pravzaprav politični performans je v pojugoslovanskem kontekstu. Natančneje: kaj je performans, ki je bil kot umetnostna oblika že uveljavljen v zahodnem svetu, prinesel, pomenil ali spremenil v širšem polju umetnosti in ali lahko govorimo o "performansu zunaj političnega"? Je performans sploh pravi izraz za opisovanje tako raznolike produkcije, kot je v tistem času nastajala v novonastalih državah od Slovenije do Makedonije? "Težava" raziskave je bila namreč v tem, da v regiji že pred tem ni bilo enotnega razumevanja performansa, predvsem zaradi različnih družbenoekonomskih in političnih razmer. Rdeča nit tega projekta tako ni iskanje podobnosti, temveč sopostavljanje nekakšnih "odsotnosti". V Sloveniji je bilo za umetnost devetdesetih, z nekaj izjemami, nasploh značilno umanjkanje političnega angažmaja in precejšnja neodzivnost oziroma molk ob nekaterih političnih dogodkih, kot na primer v času vojne in ob zločinih v Bosni in na Kosovem, pa tudi neodzivnost glede izbrisanih.

V devetdesetih letih je v Sloveniji opazna odsotnost levih emancipacijskih politik, čedalje večja marginalizacija delavskega razreda in nezmožnost, da bi se civilna družba kot motor neke nove politike reformirala iz logike lastnih bojev osemdesetih let in onkraj horizonta neoliberalizma. Kar z drugimi besedami pomeni, da so se znotraj te družbe dogajali konflikti, boj za prevlado, politični vpliv in družbeno moč; v njih se lahko prepozna diskriminatorna logika izključevanja. Hkrati gre za odmik od "ideje" Jugoslavije in za odkrivanje nove "evropske identitete", kar se je odražalo tudi v umetnosti. To težavno desetletje, ki je táko ne samo za raziskovalce umetnosti, temveč tudi ali celo še bolj za raziskovalce zgodovine, sociologije in ekonomije, je z nacionalizmi, tranzicijo, revizionizmi, korupcijo, partitokracijo in tržnim kapitalizmom dodobra zaznamovalo vsa naslednja desetletja; Tomaž Mastnak to označi za ustvarjanje postsocialističnih roparskih oligarhij. Še več, zdi se, da je današnji čas izrednih (skorajda vojnih) razmer v marsičem direktno nadaljevanje devetdesetih let, predvsem kar se tiče načina, kako desne politike oziroma njihove stranke upravljajo s trenutno krizo in državo nasploh.

Tako se tudi na polju kulture več kot očitno dogaja nasilen obrat k nacionalni (mono)kulturi, h konservativizmu in populizmu, hkrati se s političnimi menjavami odstranjujejo kritični glasovi v institucijah in podobno. Gre za obdobje nekega poskusa "utišanja", proti kateremu se akterji na polju umetnosti in kulture upirajo in borijo na podobne načine in s podobnimi sredstvi, kot so se v devetdesetih letih. Če zaokrožim: političnega performansa v okviru našega projekta ne razumemo zgolj kot nekakšno "pričevanje" o dogodkih, temveč kot upor proti "vojnim strojem" (kar je povezano z močjo, institucijami, državo, identitetami, jezikom), in ta upor se je pogosto dogajal v skrajnih političnih okoliščinah. Po drugi strani je eden od razmislekov naše raziskave, ali je v zapletenem političnem okolju umik v apolitično, tudi v umetnosti, sploh kdaj mogoč.

 

Razstava je del štiriletnega programa Naše mnoge Evrope, ki ga vodi konfederacija muzejev Internacionala s partnerji in ga sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Konfederacija Internac ionala združuje sedem evropskih muzejev: Moderna galerija (MG+MSUM, Ljubljana, Slovenija); Museo Reina Sofia (Madrid, Španija); MACBA, Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Španija); Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA, Antwerpen, Belgija); Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Warszawie (Varšava, Poljska), SALT (Istanbul in Ankara, Turčija) in Van Abbemuseum (VAM, Eindhoven, Nizozemska), ter partnerji HDK-Valand Academy of Art and Design (HDK-Valand, Göteborg,  Švedska) in National College of Art and Design (NCAD, Dublin, Irska).

Razstavo sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


 

Foto: naslovnica Mladine, 27. november 1990, avtor Zdravko Papič, kreativni direktor Robert Botteri

Zunanje povezave: Spoznanje! Upor! Reakcija!

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Moderna galerija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid