La Doctora, razstava

La Doctora: življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju


Razstava pripoveduje življenjsko zgodbo dr. Branislave Sušnik, slovenske etnologinje, antropologinje in etno-lingvistke, ki jo je zgodovinska usoda ob koncu 2. svetovne vojne pahnila v novo, povsem drugačno kulturno okolje Paragvaja. Imela je mnogotere darove, ki jih je v okviru treh poglavitnih dejavnosti: muzeologije, znanstveno-raziskovalnega in pedagoškega dela združila v nedeljivo strokovno izkušnjo.  


Razstava predstavi ključna dela Branislave Sušnik in odprave med staroselska ljudstva Paragvaja. Hkrati pripoveduje zgodbo o staroselskih skupnostih Chaca in vzhodno-paragvajskega gozda ter savane, katerim je avtorica razstave namenila največ raziskovalne pozornosti.

Na razstavi bodo v štirih zaokroženih vsebinskih ambientih (Branislava Sušnik: od Medvod do Asuncióna; Staroselske kulture Chaca; Staroselske kulture vzhodnega Paragvaja; Paragvaj) predstavljeni studijski posnetki muzejskih predmetov, ki jih je Sušnikova zbrala na svojih terenskih odpravah in so del zbirk Etnografskega muzeja Andrés Barbero Asunción,  njene avtorske terenske fotografije, obsežno dokumentarno in fotografsko gradivo in knjižne izdaje del dr. Branislave Sušnik.

Nosilec razstave je Slovenski etnografski muzej. Razstava nastaja v sodelovanju z Etnografskim muzejem Andrés Barbero v Asunciónu, Paragvaj, v katerem je dr. Branislava Sušnik vse do konca svojega življenja delala in bila njegova dolgoletna direktorica. Vsebinska vodja projekta je avtorica in kustodinja razstave dr. Mojca Terčelj, zunanja sodelavka, Fakulteta za humanistične študije, Univerza na Primorskem.


Delovni čas razstavne hiše
torek - nedelja: 10.00 - 18.00
zaprto: ponedeljek in državni prazniki
Prost vstop vsako prvo nedeljo v mesecu.

Vir: Napovednik.com, Slovenski etnografski muzej

Zemljevid