Kaj počnejo volk, ris in medved

Izobraževanje in spodbujanje mladih ustvarjalcev v okviru programa Galerije K18 ni nič manj pomembno kot predstavljanje umetniških projektov uveljavljenih avtorjev. Tokrat v sodelovanju s produkcijsko hišo FilmFactory in animatorjem Timonom Ledrom skozi pričujočo instalacijo Pekarna Magdalenske mreže izpostavlja pomembnost ohranjanja velikih zveri za vzdrževanje ravnovesja v gozdnem ekosistemu.

Projekt temelji na tematsko zastavljeni delavnici risane animacije, podkrepljen in razširjen pa je z video materiali iz prave foto-pasti, postavljene v sklopu projektov Carnivora Dinarica in LIFE Lynx. Foto-pasti so neinvazivno znanstveno orodje, ki se uporablja za pridobivanje objektivnih podatkov o prostoživečih vrstah. Če imajo osebki preučevane vrste enkraten vzorec na kožuhu, kot je to na primer pri risu, lahko posnetki iz foto-pasti služijo tudi za individualno prepoznavo osebkov in preko njih lahko pridobimo dragocene podatke o tem kje so teritoriji posameznih živali in koliko živali se na določenem območju nahaja.

Ker že samo vsebinsko izhodišče in naslov razstave "Kaj počnejo volk, ris in medved, ko mislijo, da jih nihče ne gleda" sugerirata nekakšen voajerizem, pa tudi zaradi proti koronskih omejitev, so se odločili, da animacije prikažejo v "peep show" obliki. Sličica iz animacije na pročelju galerije, delo dijakinje Zigi Omerzel, mimoidoče vodi do treh markacij, ki označujejo odprtine, skozi katere si lahko ogledajo animacije iz delavnic, profesionalno animacijo Timona Ledra Podlasica, skozi tretjo odprtino pa posnetke iz prave fotografske pasti, ki jih je v severnih Dinaridih posnel Gregor Šubic.
 

V okviru spremljevalnega programa razstave bodo objavili tudi predavanje na terenu o spremljanju velikih zveri, ki ga je prav za to priložnost pripravila Urša Fležar, raziskovalka na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani.


Mentor: Timon Leder
Sodelujoči dijaki: Maja Bečič, Dina Đonlagić, Manca Matelič, Nika Mulc Bukovac, Zigi Omerzel, Tiana Rep, Eva Reponj, Nik Škorjanc, Ajda Varl

Vir: Pekarna Magdalenske mreže, Napovednik.com

Zemljevid