Tanja Špenko: Kamorkoli greš, se vrneš na začetek

TANJA ŠPENKO: KAMORKOLI GREŠ, SE VRNEŠ NA ZAČETEK


Galerija Kresija
20. 4.–20. 5. 2021

Likovna dela Tanje Špenko zaznamujejo trije življenjski cikli, ki se v razstavljenih delih srečujejo na skupni prelomnici sonaravne eksistence človekovih osebnih energij ter nravnosti. V njih se umetnica spogleduje z večno obnovo, z ritmom ponavljajočih se elementarnih sil, ki jih lahko zaznavamo skozi abstraktne odtise življenj in predmetov, skozi odtise ohranjenih pričevalcev življenja.

Obravnavana tema je v sodobnem konceptualnem smislu prežeta z oziranjem človeka nazaj k iskanju lastnih naravnih izhodišč, sloni pa na starodavni motiviki, značilni za globoko kontemplativno dojemanje naravnega bivanja – ouroboros. Ouroboros simbolizira čas in večnost, kamorkoli greš, se vrneš na začetek, začetek je konec in konec je začetek vsega, saj je ponavljajoče se sončno leto ogrodje božanske sile zemlje.

Dela Tanje Špenko zaznamuje sodobna abstrakcija intelektualnih prvin. Izbrana barvita gestualnost se zliva s samostojno formo kompozicij, ki nastajajo na belih likovnih površinah. Zanjo značilno belo ozadje deluje kot prazen prostor, v katerega je vpeto večplastno nizanje likov. Povednost odtisov zbranih pričevalcev življenja poudarjajo in usmerjajo geometrijski liki, ki tvorijo tudi ogrodje kompozicijskega dogajanja. Na nekaterih delih so geometrijski liki ritmično nanizani, na drugih se razgrinjajo iz objemajoče mreže v plosko zgibani plašč teles. Spremljajo nas trikotnik, pravokotnik in krog.


Čeprav je geometrična oblika trikotnika preveč elementarno abstraktna, da bi v njej lahko iskali sledi naravne eksistence, pa predstavlja prav trikotnik simbolno manifestacijo za označevanje obnove in rasti, ki vodita v višje intelektualno stanje. Predstavlja pot do razsvetljenja ter nas energijsko usmerja. Trikotnik se že tisočletja simbolno uporablja za posredovanje skritih sporočil. V povezavi s krogom pa nas v delih Tanje Špenko opozarja na vračanje k večnosti, na ouroboros.

Geometrijska telesa, ki jih Tanja Špenko uporablja, so dopolnjena z odtenki primarnih barv. Predvsem stopa v ospredje moč rdeče energije, rumena pa je optimistično ozadje cikličnega upanja. Akcenti modre umirjeno povezujejo dinamični tok in nudijo kompozicijam stabilen red. Barvne ploskve so zaznamovane s potezami življenja, ki so tu in tam presekane z notranjo silo. Barvne meje so očitno in jasno določene, iz razstavljenih del pa odseva preigravanje z iluzijo tridimenzionalne forme.
(Dr. Ines Vodopivec)

 

Tanja Špenko je bila rojena julija 1956 v Ljubljani. Leta 1979 je diplomirala na slikarskem oddelku Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani pri prof. Štefanu Planincu. Razstavljati je začela istega leta s triavtorsko razstavo v Galeriji Škuc. Danes so njena likovna dela vključena v zbirke Moderne galerije Ljubljana, Mednarodnega grafičnega likovnega centra v Ljubljani, Umetnostne galerije Maribor, Obalnih galerij Piran, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki in drugih ustanov. Je članica ZDSLU, deluje kot slikarka, grafičarka, ilustratorka ter likovna pedagoginja na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana. Živi in ustvarja v Ljubljani.

 

Tanja Špenko, Kamorkoli greš, se vrneš na začetek, detajl, 70x100cm, akril na platnu, 2021, foto: Marjan Verč.

Vir: Galerija Kresija, Napovednik.com

Zemljevid