PREPIH Maxime Berthou, Mark Požlep - Hogshead 733

  • Kaj: Likovna razstava
  • Kdaj: Že poteka - do nedelja, 29.8.2021
  • Kje: Muzej sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Maistrova 3, Ljubljana
  • Prireditelj: Moderna galerija
  • Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

Mark Požlep deluje na polju vizualne in performativne umetnosti, prostorskih instalacij in videa. Njegova umetniška praksa vključuje popotovanja, ki so nekakšni dolgotrajni performansi in vzdržljivostna umetnost. Gre za intenzivno raziskovanje, da bi se razkrila napetost med politiko, poetiko in akcijo posameznika.

V svoji umetniški praksi Maxime Berthou izdeluje kinematografske eseje, ki temeljijo na izkušnji performativnih gest. Deluje v kontekstu praktičnega raziskovanja, pri čemer na znanost gleda skozi okvir umetnosti.

Skupni umetniški projekt Požlepa in Berthouja Hogshead 733 (2015–2020) sestavljajo potovanje, pomorska pustolovščina, zgodba o dediščini, prijateljstvo in viski. Postopek je sledil obnovi tipične lesene ribiške jadrnice iz leta 1941, njenim zadnjim 733 miljam jadranja in dokončni preobrazbi barke, prežete s soljo in pustolovščinami, v dva soda za viski. Vsaka skrbno izbrana faza je omogočala raziskovanje poetike določene rokodelske veščine: grajenja jadrnic, jadranja, izdelovanja sodov in viskija.

Potovanje od bretonskega Trebeurdena do škotskega otoka Islay z 20 postanki je trajalo od 23. 8. do 21. 9. 2015. Projekt sta zaključila novembra 2020 s kinematografskim esejem Soutien de famille, ki bo v MSUM-u na ogled premierno.

 

Zunanje povezave: Maxime Berthou, Mark Požlep - Hogshead 733

Vir: Moderna galerija, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Moderna galerija:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid