KonS DELAVNICA ≡ Rosi Grillmair: Kodna poezija

KonS - Platforma za sodobno raziskovalno umetnost in MKC Črka v petek, 23. 4. 2021 ob 16. uri, ob Dnevu knjige vabita na delavnico Kodne poezije, ki jo bo izvedla umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije Rosi Grillmair!

Koda je oblika pisnega izražanja, podobna poeziji. Za vsako vrstico kode stoji namen. Deluje na preseku človeške in strojne interakcije – njena performativnost služi stroju, ki kodo izvrši, njena berljivost, opisnost, pa je pomembna za človeškega bralca. Obenem reprezentira in izvršuje. Potek iste naloge lahko zapišemo v različnih jezikih in na  različne načine. Zato je koda vedno subjektivna oblika komunikacije, prežeta z osebnostjo in slogom pisca.

Na delavnici bomo vrstice kode primerjali s poezijo, spoznali žanr kodne poezije, jo poskusili interpretirati in napisati lastne kodne pesmi. V soboto, 24. aprila, pa boste lahko svoje pesmi, ki so nastale na delavnici, tudi predstavili na slam dogodku Ožuljeni jezik v organizaciji MKC Črke in Slam zverin.

Na delavnico vabimo tako vse, ki še nikoli niste napisali vrstice kode, kot tudi programerje, ki želite eksperimentirati z jezikom, ki ga uporabljate vsak dan!

 

PRIJAVA:
Udeležba na delavnici je brezplačna. Delavnica bo potekala na spletu, v angleškem jeziku. Prijave do zapolnitve mest (15 udeležencev) na spletni strani mkc.si. 

 

MENTORICA:
Rosi Grillmair (1991) je umetnica, programerka in predavateljica na področju umetnosti, kulture in tehnologije v svojem domačem kraju Linz v Avstriji. Predava o temah, kot so umetna inteligenca in umetnost, makerska kultura in kreativno kodiranje. Njena dela so bila razstavljena na mednarodnih umetniških festivalih in razstavah.

  

 

konS ≡ Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture.

Partnerji: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona zavod, @ LJUDMILA, MKC Maribor, LokalPatriot, Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici

Vir: Mladinski kulturni center Maribor, Napovednik.com

Zemljevid