Pogovor z Emmanuelom Guibertom

  • Kaj: Kulturna prireditev
  • Kdaj: četrtek, 8.4.2021 ob 20.00
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Objavil: Napovednik.com
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Vodnikova domačija in Striparna Stripolis vabita:


 

Distančni strip pogovori v sodelovanju z Zavodom Stripolis se v aprilu nadaljujejo s pogovorom z velikim Emmanuelom Guibertom! Pri nas je najbolj znan kot pisec odlične otroške strip serije Ariol, izpod krila VigeVageKnjig, a v Franciji je eden najbolj razvpitih risarjev sploh, z vrsto odmevnih knjig za pasom.

Kariero je začenjal v skupnem ateljeju z ostalimi novovalovci - Trondheimom, Sattoufom, Blainom, Sfarjem - in se skupaj s slednjim konec devetdesetih prebil pod žaromete z družnimi projekti: v čudovitih akvarelih je po Sfarjevem scenariju zrisal Profesorjevo hči, nagrajenko Angoulema za najboljši prvenec leta '98, nato pa je po scenariju istega mojstra ilustriral še serijo Črne olive in pobasal nagrado za najboljšo risbo na istem festivalu leta 2002.

Zdaj je bil že dovolj suveren za solo scenarije in tako na plan dal Alanovo vojno po spominih prijatelja, upokojenega ameriškega vojaka, ter Fotografa po spominih drugega znanca, ki je kot fotoreporter haral po Afganistanu. Kot čisti scenarist se je na terenu otroške literature preizkusil s Sardino v vesolju (kjer mu je Sfar vrnil uslugo z risbo), pozneje pa je teren zabave malčkov do kraja izmojstril v Ariolu z risbo Marca Boutavanta.

Za vse te uspehe je pred tremi leti v Angoulemu prejel nagrado Reneja Goscinnyja za scenarista leta, lani pa so mu podelili celo Grand prix istega festivala, ki mu letos predseduje ter ga krasi z veliko razstavo v tamkajšnjem muzeju devete umetnosti.

Če bo epidemija dala, se Guibert na jesenski Tinti oglasi tudi v živo, z razstavami in novimi prevodi svojih knjig, a za vsak slučaj - pa tudi zato da ga pred obiskom bolje spoznate - se nam bo pridružil še na virtualnem klepetu!

Pogovor bo potekal prek FB live (VodnikovaDomacijaSiska) in prek zooma (ID 82240771782)

Vir: Napovednik.com