Friedrich Durrenmatt: Obisk stare gospe

  • Kaj: Komedija
  • Kdaj: petek, 30.4.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Friedrich Dürrenmatt
OBISK STARE GOSPE
Der Besuch der alten Dame

Arhivski posnetek

Mesto v recesiji in njegovi prebivalci nestrpno in z velikimi upi pričakujejo visok obisk, saj se domov vrača ena najbogatejših žensk, ki se je pred mnogimi leti revna potepla v veliki svet. Župan in meščani srčno upajo, da bo njihova Claire prinesla svež kapital za zagon propadlih tovarn in s tem spodbudila gospodarsko rast. Z velikim veseljem jo pričakuje njen bivši ljubimec, zdaj že oče dveh odraslih otrok, trgovec Alfred Ill, ki mu spričo obubožanosti someščanov tudi trda prede.
Claire se pripelje v družbi svojega sedmega soproga, obdana s številnim spremstvom, ki skrbi za njeno dobro počutje. Neučakano si s svojim bivšim ljubimcem ogleda vse skrite kotičke, kjer sta se mlada predajala radostim ljubezni, in na koncu županu in meščanom ponudi večmilijonsko donacijo, če ubijejo Alfreda Illa in s tem popravijo krivico, ki jo je bil zagrešil. Claire namreč ni pozabila, da je morala mesto zapustiti osramočena in ponižana, ker njen vrli ljubimec ni priznal očetovstva, marveč je na sodišču s pomočjo podkupljenih prič dosegel sodbo v svoj prid. Sprva meščani in župan njeno ponudbo ogorčeno zavrnejo, zato se Claire naseli v hotelu in čaka. Kmalu začno meščani najemati kredite, si kupovati dobrine in Alfred Ill, ki ve, da potiho vsi računajo na njegovo smrt, zaman išče zaščite, saj ga fizično dejansko nihče ne ogroža. Ali pač?

Spektakelska komedija iz leta 1956, s katero bo z našega odra prvič spregovoril že pokojni švicarski dramatik Friedrich Dürrenmatt, ne prizanaša nikomur, temveč neusmiljeno šiba vse sloje družbe in vse veje oblasti ter z ostrino in aktualnostjo svoje pisave dokazuje, da je to delo za 21. stoletje.

Premiera: 23. september 2010, Veliki oder SNG Nova Gorica

Predstava traja 1 uro in 50 minut


 

Režiser: Dušan Jovanović

Igrajo: Milena Zupančič k. g., Blaž Valič, Ivo Barišič, Ana Facchini, Branko Ličen, Mira Lampe Vujičić, Marjuta Slamič, Bine Matoh, Teja Glažar, Arna Hadžialjević, Kristijan Guček, Gorazd Jakomini, Iztok Mlakar, Radoš Bolčina, Jože Hrovat, Milan Vodopivec, Miha Nemec, Medea Novak, Helena Peršuh, Peter Harl, Nejc Cijan Garlatti k. g., Nevenka Vrančič

 

Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Video