Tom Stoppard: Po Magrittu

  • Kaj: Nadrealistična komedija
  • Kdaj: petek, 23.4.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Tom Stoppard
PO MAGRITTU
After Magritte

Arhivski posnetek

Zakonca Harrisa in Thelmo zagledamo skupaj z materjo (ni jasno, čigavo) v nenavadni situaciji: prvi stoji na stolu in puha v odprtino lučnega senčila, druga na rokah in kolenih bolšči v tla ter občasno smrka, tretja leži na likalni deski. Skozi okno vanje strmi policijski stražnik, ki je o sumljivi združbi že obvestil svojega nadrejenega.

Komično enodejanko Po Magrittu je britanski dramatik češkega rodu Tom Stoppard (1937) zasnoval v svoji liniji novega branja nekaterih literarnih oziroma likovnih stvaritev ter se dramsko lotil prenosa kompozicij Magrittovega nadrealističnega slikarstva. V strukturiranju dramskega dejanja se Stoppard oblikovno torej napaja pri Magrittu, vendar tako, da ob prevodu v drug medij prikazanim osebam zagotovi (četudi še tako absurdno) razložljivost položaja, v katerem so bile prvotno likovno upodobljene, zdaj pa so dramsko premeščene. A igra ni le nastala po Magrittu; nadrealist tudi sicer prežema podajanje nenavadne situacije, v kateri se znajde osumljena druščina. Navsezadnje pa je samo dejanje umeščeno v čas po obisku galerije oziroma po Magrittu. V razpravljanje o družinski ekskurziji se s svojim pogledom vključi tudi inšpektor in tako prispeva še eno razlago dogodka.


Režiserka: Ajda Valcl

Igrajo: Gorazd Jakomini, Ana Facchini, Mira Lampe Vujičić, Kristijan Guček, Andrej Zalesjak k. g.


Premiera: 02. april 2014, SNG Nova Gorica, mali oder
Druga premiera 03. april 2014, SNG Nova Gorica, mali oder

NAGRADE

  • Kristijan Guček - Nagrada Sklada Staneta Severja 2014 za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih, med drugim tudi za vlogo Foota v uprizoritvi Po Magrittu

 

Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Naročite se na email listo prireditelja SNG Nova Gorica:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Video