In vendar se vrti

IN VENDAR SE VRTI
Razstava likovnih del in dosežkov na področju oblikovanja štipendistov MOL

14. 4.–4. 5. 2021
Zgodovinski atrij Mestne hiše


Ob 23-letnici od začetka štipendiranja nadarjenih dijakov in študentov Mestne občine Ljubljana v sklopu tradicionalnih dogodkov mladih mestnih upov pripravljamo Razstavo likovnih del in dosežkov na področju oblikovanja štipendistov Mestne občine Ljubljana. Na razstavi se bodo predstavili mladi umetniki, prejemniki štipendije za nadarjene MOL: Meta Cunder, Monika Gradišnik, Lin Gerkman, Alma Karlin Šivec, Rok Korenčan, Lene Lekše, Nuša Merše, Petja Novak, Inja Prebil in Tim Topić ter gostujoča umetnica Maruša Uhan.


In Vendar se vrti

Razstava slika pozitivno podobo umetniške produkcije v letu 2020, ki ga je zaznamovala splošna ustavitev javnega življenja zaradi epidemije. Deset umetnic in umetnikov, prejemnikov štipendije za nadarjene, ki jo podeljuje Mestna občina Ljubljana, in gostujoča umetnica, se je odzvalo povabilu, da se na razstavi predstavijo javnosti s svojimi deli. Ta so odraz navdiha, lastne volje do raziskovanja različnih umetniških medijev ali pa produkt dela v sklopu formalnega študijskega izobraževanja. V veliki meri pa tudi odsev njihovega delovnega zanosa in neusahljive želje po ustvarjanju in izražanju prek umetnosti.
Nekatera razstavljena dela so ustvarjena v klasičnih likovnih medijih, kot sta slika in kip, spet druga pa so s področij fotografije, tekstilnega in grafičnega oblikovanja, video umetnosti in instalacije. Umetniki v svojih delih tematizirajo odnos do izbranega medija, posvečajo se formalističnim vidikom umetnosti, v kateri se preizkušajo, hkrati pa prevprašujejo vlogo umetnika v odnosu do subjekta ter se konceptualno poglabljajo v vsebino svojih del.
Razstava "In vendar se vrti" samozavestno zavzema prostor na kulturnem odru in pod skupnim vodilom svetovno znanega Galilejevega stavka seznanjanja javnost s kontinuirano umetniško produkcijo, ki je vztrajala kljub vsem oviram preteklega leta. V ospredju so tako umetniška dela, ki niso enoplastna, za njimi stoji skupek več procesov, hkrati pa so sama del širšega umetniškega procesa. Ta se nikoli ne konča in se vztrajno vrti dalje ‒ v umetniku, ki načrtuje svoje naslednje projekte, ter z gledalcem, ki s svojo prisotnostjo na razstavi stopa v interaktivni odnos z umetniškimi deli.
(Besedilo: Tamara Mlakar)

Vir: Galerija Kresija, Napovednik.com

Zemljevid