Leon Zuodar: Iz druge roke

 

Vabimo vas k obisku razstave Leona Zuodarja z naslovom Iz druge roke, ki bo na ogled od 13. do 30. aprila 2021 v času odprtosti galerije.

Kustosinja razstave: Mojca Grmek

Leon Zuodar je v slovenskem umetnostnem prostoru že dobro uveljavljen slikar, znan po delih, ki nastajajo v komunikaciji s popularno kulturo in v tem okviru še posebej z urbanimi subkulturnimi gibanji. Pri ustvarjanju svojih del se poslužuje značilnih prijemov iz tega okolja, kot so denimo ploskovitost, palimpsestnost, stilizacija, ponavljanje in variiranje motivov, uporaba znakov, sloganov in parol, tipiziranih likov ipd., ki jih avtorsko predela in zaokroži v humoren, včasih tudi ironičen, celo sarkastičen komentar vsakdanjega življenja.

Na tokratni razstavi umetnik predstavlja več del, ki jim je skupen motiv mreže, postopek sestavljanja in reciklaža. Delo New Body of Work (2020) sestavlja okrog 170 starejših, neuspelih in zavrženih risb, ki jim je umetnik dodal nov, vsem skupen motiv in jih vmestil v mrežo iz vrvi, s tem pa jim na ironičen način povrnil življenje in mesto v umetniškem sistemu. Serija slik Puzle (2020-21) je nastala z reciklažo ostankov starih (poslikanih) platen, ki jih je umetnik s pomočjo šivalnega stroja sestavil v nova ozadja in z ročno izvezenimi motivi v nove zgodbe, pri čemer se je poigraval z učinki palimpsestnega prekrivanja različnih tehnik in motivov iz svojega slikarskega ustvarjanja skozi čas. Poleg omenjenih serij risb in slik umetnik predstavlja tudi slikarsko instalacijo, ki vključuje napis DRIP, sestavljen iz več manjših neposlikanih slikarskih platen, obešenih na steno (2004), in sliko iz sešitih kosov platna, ki se "razliva" v prostor (2021), v njej pa na ironičen način tematizira dripping kot enega od značilnih slikarskih postopkov (angl. drip = kapljanje).

Razstava kot celota je odraz umetnikovih razmišljanj o procesu slikarskega ustvarjanja kot takšnem in v kontekstu celotne umetniške produkcije. Podobno kot ostala področja človekovega delovanja, je dandanes namreč tudi umetnost prenasičena z deli, ki nastajajo z veliko hitrostjo, potujejo z razstave na razstavo, se kopičijo v depojih in preprodajajo na sejmih. V nasprotju s tem so dela, predstavljena na razstavi, nastajala počasi in premišljeno, iz recikliranih materialov in s predelavo starejših, zavrženih del, ali pa so dolga leta čakala na primerni trenutek za predstavitev v galeriji. Na ta način umetnik postavlja pod vprašaj smiselnost sodobne umetniške instant- in hiperprodukcije, obenem pa odpira možnost razmisleka o konceptu odrasti, ki bo prej ali slej prodrl tudi na področje vizualne umetnosti.


Leon Zuodar (1977) je zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2005 je skupaj z Miho Pernetom ustanovil slikarski tandem Beli sladoled in istoimensko zinovsko založbo, ki se navdušuje nad drugačno, marginalno in eksperimentalno risbo. Za svoje delo sta leta 2011 prejela nagrado skupine OHO. Samostojno se Zuodar ukvarja z risbo, grafiko in sliko, ob svoji umetniški praksi pa v galeriji Hiše kulture v Pivki vodi ustvarjalni program in zinovsko čitalnico Zinko Tiček.

 

Vir: Hiša kulture v Pivki, Napovednik.com

Zemljevid