Matei Visniec: Zgodba o pandah, ki jo pove ...

  • Kaj: Komedija
  • Kdaj: petek, 9.4.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Matei Vişniec
Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu
L’histoire des ours Panda racontée par un saxophoniste qui a une petite-amie a Francfort

Premiera: 17. december 2014, SNG Nova Gorica, mali oder


V nekem stanovanju v neki postelji srečamo dva mlada človeka. Ne poznata se. On se niti ne spomni, kako sta po prekrokani noči pristala v tej postelji, kaj šele, da bi se spomnil njenega imena. Ona pa se spomni vsega: čigavo je stanovanje, kjer sta, na kateri zabavi sta bila minulo noč, ali sta se ljubila ali ne, da je on recitiral Baudelairovo poezijo in igral saksofon, s čimer jo je očaral. A kar ona pove, se ni nujno tudi res zgodilo. Ker njega vse to zelo zanima, vztraja, da se ona vrne k njemu. Ona obljubi, da se bo vračala, in to devet noči. On obljubi, da jo bo čakal.

Devet noči je za ta dva človeka kot življenje. Skoznje potujeta kot skozi sanje. V zgodbi, ki se zgodi na meji med intimnostjo in samoto, med budnostjo in sanjami, med svetlobo in temo ter med življenjem in smrtjo, odkrijemo, da včasih za pot do samega sebe in popolnosti ne potrebujemo drugega kot steklenico vina, saksofon in pokvarjeno budilko.

Tako rekoč romantična komedija, z elementi surrealizma in liričnosti, vseskozi preizkuša našo domišljijo, pretresa našo logiko in izziva našo zavest. V očarljivih, vendar neposladkanih dialogih Matei Visniec (1956) izpostavlja redek element romantičnega pripovedništva: tišino. Romunski avtor, pesnik, novinar, filozof in sanjač, ki je zaradi cenzure emigriral v Francijo, je napisal čez dvajset odrskih iger, večinoma v francoščini; prevedene so v osemnajst jezikov. Njegove igre uprizarjajo po vsem svetu, je najpogosteje uprizarjani romunski avtor in zadnja leta tudi najpogosteje uprizarjani evropski avtor. Igra Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu je bila prvič uprizorjena na festivalu v Avignonu, potem pa še več kot desetkrat po vsem svetu. Tokratno uprizoritev bo režiral Marko Sosič, režiser in pisatelj ter tudi nekdanji umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališča v Trstu in novogoriškega gledališča.


Režiser: Marko Sosič

Igrajo: Gorazd Jakomini, Marjuta Slamič
Posneti glasovi: Medea Novak, Peter Harl, Blaž Valič, Milan Vodopivec, Matija Rupel k. g., Maja Poljanec Nemec

 

Foto: SNG Nova Gorica / Foto atelje Pavšič Zavadlav

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Video