Ljubo doma - predstava na daljavo

  • Kaj: Lutkovna predstava
  • Kdaj: sobota, 10.4.2021 od 10.00 do 18.00
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Hiša otrok in umetnosti
  • Vstopnina: Brez vstopnine
  • (Od 4. leta dalje)

Na spletni strani Hiše otrok in umetnosti si lahko v sklopu Predstav na daljavo brezplačno ogledate predstavo Ljubo doma.

Ljubo doma je nastala po knjigi za otroke, ki sta jo ustvarili pisateljica Maša Ogrizek ter ilustratorka in striparka Tanja Komadina. Glavni protagonisti knjige so Pika, Kraljevič in Sovica. Piki je v resnici ime Polona, Kraljeviču pa Rok; sta bratec in sestrica, ki se zapletata v nenehne spore, a se imata kljub temu rada. Toda selitev družine s Primorske, kjer so živeli v veliki vili skupaj z nono in nonom, v majhno stanovanje v Ljubljani je posebej za Piko zelo stresna, saj ne zapušča le vile, v kateri je živela celo življenje in ljubljenih none in nona, tudi šolo mora zamenjati. Takoj ob prihodu v Ljubljano najdeta Sovico, zavrženo plišasto igračo, ki v njuni družbi čudežno oživi. Izkaže se, da ne le, da govori, ampak je pravi leksikon, ki ve zanimive reči o zgodovini bivališč, pohištva in gospodinjskih aparatov.

Animator v predstavi inovativno preplete dve tehniki: animacijo objektov ter mapping oz. projekcijo ilustracij Tanje Komadine. Kot izhodišče pri snovanju namizne lutkovne predstave služijo lesene kocke, ki so ena prvih otroških igrač. Z njihovo pomočjo se otroci ne prelevijo le v vlogo arhitektov in inžinirjev, ampak tudi v ustvarjalce domišljijskih svetov. Avtor združi preprostost likovnega izraza in brezmejnost domišljije. Z lesenimi kockami pred očmi gledalcev sestavi vilo, stolpnico, omaro, mizo, stranišče … Ta asketski likovni izraz pa nadgradi s svojo toplo, humorno obarvano animacijo, s pomočjo katere pripoveduje zgodbo o Piki in Kraljeviču.

Za otroke od 4. leta dalje, 30′

Produkcija: Društvo kreativcev Tobiro in Hiša otrok in umetnosti

Videoposnetek predstave bo na voljo na dan predvajanja na naši spletni strani.

Zunanje povezave: Predstave na daljavo

Vir: Hiša otrok in umetnosti, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Hiša otrok in umetnosti:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.