Aniko Robitz Metropolis

Anikó Robitz pripada novi generaciji madžarskih fotografskih umetnikov, ki se v svojem ustvarjanju naslanjajo na bogato tradicijo srednjeevropske avantgardne tradicije. Čeprav je fotografinja, njena dela dojemamo kot sodobna likovna dela. Najbolje jih razumemo, če jih postavimo v kontekst določenih smeri vizualne umetnosti 20. stoletja, predvsem abstrakcije, suprematizma, konstruktivizma in minimalizma. Za njen pristop je značilno, da se osredotoča na arhitekturne detajle, ki so v kreativnem procesu preoblikovani ali abstrahirani. Izhajajoč iz moderne in sodobne arhitekture išče različne motive in teksture, ki na njenih slikah ostanejo jasno vidne ali pa popolnoma izginejo.

Anikó Robitz (1978, Nagykanizsa) je leta 2006 diplomirala na šoli za fotografijo Szellemkép, kasneje pa je svoje znanje izpopolnjevala na Zsigmond Király College v Budimpešti (2008–2011).

Z Bálintom Szombathyjem in Károly M. Szertom sodeluje v kolektivu Photosuprematists. Skupina je bila ustanovljena leta 2013 ob 100-letnici suprematizma, od takrat pa je že večkrat razstavljala po Evropi.

V letih 2008 in 2009 je prejela nagrado Graz Cultural City Network ter štipendijo Pécsi József. Sodelovala je v umetniških rezidenčnih programih v Gradcu (2009), Talinu (2011) in Strasbourgu (2014).

Vir: Madžarski kulturni inštitut Ljubljana, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Madžarski kulturni inštitut Ljubljana:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid