This situation has developed over a long time

This situation has developed over a long time

2. 4.–2. 5. 2021

 


Umetnice: Nina Goropečnik, Adrijana Gvozdenović, Pia Louwerens
Kuratorka: Urška Aplinc


 

Umetnice, ki svoje delo predstavljajo na razstavi This situation has developed over a long time v Galeriji Škuc, se ukvarjajo z raziskovanjem medija razstave kot ustaljenega načina dajanja v vidno – točko udejanjanja razmerij moči med ključnimi akterji umetnostnega sistema. Prakse umetnic Pie Louwerens, Adrijane Gvozdenović in Nine Goropečnik so performativne in raziskovalne, problematizirajo svoj odnos do dokumentacije in raziskujejo potenciale dogodkovnosti. Na razstavi poskušamo ustvariti prostor, ki ni namenjen zgolj razstavljanju, in fokus z umetniških del prestaviti na delovanje in prakse umetnic. Pri tem reapropriiramo okvir razstave in nagovarjamo kontekst Galerije Škuc, da bi premislile načine naseljevanja prostora in možnosti ustvarjanja vidnosti. Z razstavo raziskujemo infrastrukturo institucije v širokem pomenu besede in želimo hkrati predstaviti različne strategije vstopa umetnika vanjo kot tudi izpostaviti razmerja in odločitve, ki poganjajo aparat razstavnega okvirja.

Več o razstavi: 

* Razstava je od petka, 2. 4., odprta za predstavnike medijev, za javnosti pa ob prenehanju vladnih ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19. Obrazstavni program in novosti glede možnega ogleda razstave lahko spremljate na spletni strani in družbenih omrežjih Galerije Škuc.

___________

Adrijana Gvozdenović (1986) je umetnica, ki jo zanima motivacija umetnikov in načini nasprotovanja (samo)institucionaliziranim strukturam. V zadnjih treh letih razvija metode zbiranja in tolmačenja simptomatskih umetniških praks, ki prepoznavajo svojo tesnobo kot predpogoj za kritičnost, kar je privedlo do, kot imenuje sama, Otherwise Exhibiting – format javnosti, ki premikajo meje med raziskovanjem, posredovanjem in produkcijo.

Pia Louwerens (1990) je umetnica raziskovalka, katere praksa se vrti okoli uprizarjanja umetniškega subjekta, jaz, ki piše, govori in dela. Leta 2018 je sodelovala v podiplomskem programu a.pass, platformi za umetniške raziskave v Bruslju, kjer je zdaj zaposlena kot zunanja sodelavka raziskovalka. Trenutno piše knjigo o svoji zaposlitvi kot  "Junior Embedded Artistic Researcher" v razstavnem prostoru.

Nina Goropečnik (1993) je diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Je predstavnica mlajše generacije umetnikov na področju performansa, ki ga raziskuje s preizpraševanjem odnosa med njegovo vidnostjo in gledalcem. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in mednarodnem prostoru. Od leta 2019 je članica kolektiva Gallery 7: 069, ki se osredotoča na predstavljanje študentske umetniške produkcije.

 

Razstavo sta omogočila: Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com

Zemljevid