Mladen Stilinović Rdeče/roza, Razmišljanje o barvi

Mladen Stilinović

Rdeče/roza – Razmišljanje o barvi

V Galeriji P74 pripravljamo samostojno razstavo Mladena Stilinovića z naslovom Rdeče/roza – Razmišljanje o barvi.

Razstava poteka brez uradnega odprtja, na ogled bo od 12. aprila do 7. maja 2021 po običajnem odpiralnem času galerije (ponedeljek – petek, 12h- 18h, izven uradnih ur po dogovoru).

Kustosinja razstave, Branka Stipančić:

Druga samostojna razstava Mladena Stilinovića v Galeriji P74 z naslovom Rdeče – Roza predstavlja dve stari-novi deli: ambient rdeče in ambient roza.

Štirideset let po Stilinovićevi samostojni razstavi Poj! (Pjevaj!) v Galeriji sodobne umetnosti v Zagrebu v Galeriji P74 predstavljamo rekonstrukcijo dveh del, ki bi morali biti izvedeni leta 1980. V popisu razstavnih del sta opisana dva ambienta, Rdeče, v dimenzijah 518 cm x 342 cm x 270 cm in Roza v dimenzijah 534 cm x 380 cm x 270 cm. V spremnem katalogu ni bilo fotografij teh del, zalepljeni so bili zgolj koščki rdeče in roza umetne svile, vzorci blaga torej, s katerimi bi bilo potrebno pokriti stene. Umetnik je v katalogu dodal nekaj vrstic, da bi delo kontekstualiziral: razmišljanje o barvi – pomen odnosa barve in materiala – barva kot senzacija – barva kot simbol.
Kustos Davor Matičević jih je v predgovoru opisal: Razmišljanje o barvi je tema, znotraj katere je Mladen Stilinović izvedel nekatera od svojih najboljših zgodnjih del in je sedaj predstavljena v reprezentativni obliki. Tokrat prvič uporablja posebej zasnovana prostora rdeče in roza barve, ki delujeta s svojo vizualno senzacijo avtonomno. A učinek ni dosežen zgolj z vizualno senzacijo, temveč tudi, in to je še pomembneje, s priložnostno povezavo obeh barv in njunega poveličevanja do stopnje banalnosti. Z rabo učinkovitega in poceni materiala, svetleče in sijoče sintetične svile, se je približal predmetom, ki imajo status simbola – na primer zastav ali zaves provincialnega gledališča. Pri tem se lahko interpretira kot sprana in omehčana rdeča – omehčana do popularne dopadljivosti in koketnosti. Z izgubo intenzivnosti se izgublja tudi njen pomen.

Kakorkoli, ta dela niso bila nikoli izvedena. Najverjetneje zaradi pomanjkanja denarja, morda zaradi pomanjkanja volje institucije, da v celoti podpre umetnika.

Stilinovićeva umetniška produkcija je bila tedaj večinoma artikulirana okoli odnosa med ideologijo in človekom, ki ji kljubuje. V seriji del Rdeče – Roza, ki je nastajala v drugi polovici sedemdesetih let in so ga sestavljali številni kolaži, besedila, fotografije, objekti, ambienti in akcije, je barvo videl kot ideološke znake in z njo analiziral dvojnost (resničnost in lažnost) jezikovnih izrazov. Komunistična rdeča se je naslonila na vso bogastvo pomena rdeče barve in normalizirala rdečo zvezdo, rdečo zastavo, rdečo revolucijo, rdečo nit revolucije…in postala barva komunistične ideologije. Z vztrajanjem pri normalni, deideologizirani rabi barve, ki jo je predstavil v besedilu Consumption of Red – Pink v ročno izdelanem katalogu razstave v razstavišču Podrum leta 1979, je želel rdečo desimbolizirati, jo reducirati na zgolj barvo z vključitvijo v različna dela in material. Pravilno branje slike tako predstavlja brisanje našega znanja in ne njegovo potrditev. Če želimo z znanjem o tej barvi brati delo, prihaja do absurdnega branja. Ker svojega znanja ne moremo skriti, so ta dela berejo kot simboli in desimboli. Osladno rokoko roza je tu v ideloškem kontrastu do rdeče, buržuazna proti revolucionarni.

Prostor Galerije sodobne umetnosti v Zagrebu je bil sončen in svetel, podobno kot danes prostor Galerije P74. Ambienta izžarevata barvi s polno intenzivnostjo. Primarne lastnosti barve bi lahko pomenile njihovo materialno avtonomijo, a to je malo verjetno, če smo seznanjeni z drugimi Stilinovićevimi deli. Leta je raziskoval identiteto roza in rdeče v besedi, materialu in podobi. Vse je postavil pod vprašaj. Ideologija je bila vseprisotna in umetnik se je z njo igral večkratne igre.

 


Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – obrazstavni program in novosti glede ogleda razstave lahko spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Vljudno prosimo vse za upoštevanje priporočenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb (NIJZ). 


 

Foto: Boris Cvjetanović

Vir: Napovednik.com, Center in galerija P74

Zemljevid