Bienale mladih umetnikov Mediterranea 19

 

Bienale mladih umetnikov Mediterranea 19

San Marino 2021

Šola voda / School of Waters

 

Kuratorska skupina

Nadnacionalni raziskovalni program Naravna oaza? / A Natural Oasis?

15. maj – 31. oktober 2021

Otvoritev: 14. maj 2021 ob 17. uri

 

Sredozemski Bienale, ki ga organizira mreža BJCEM – Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, bo predstavil dela več kot 70. umetnikov in umetnic iz 21. držav, ki jih bo tokrat prvič gostila Republika San Marino.

 

Naslov, izbran za 19. edicijo, je Šola voda / School of Waters, ki si Bienale zamišlja kot kolektivno platformo, zmožno razgrajevanja stereotipov, izhajajočih iz evrocentrične interpretacije sredozemskega bazena.

Republika San Marino bo od 15. maja do 31. oktobra 2021 gostila Bienale mladih evropskih in sredozemskih umetnikov MEDITERRANEA 19, ki ga podpira in organizira BJCEM – Biennale des Jeunes Créateurs de l’Europe et de la Méditerranée, mednarodno združenje s 47. članicami in partnerji v 16. evropskih in sredozemskih državah, v partnerstvu z Ministrstvom za izobraževanje in kulturo Republike San Marino, kulturnimi institucijami Republike San Marino in Univerzo Republike San Marino.

ŠKUC je nacionalni koordinator in ustanovni član mednarodne asociacije Bienala mladih ustvarjalcev  Evrope in Sredozemlja (BJCEM). Že več kot trideset let sodeluje na manifestacijah BJCEM in uspešno predstavlja mlade slovenske ustvarjalce. V tem času se je na bienalu predstavilo 157 slovenskih umetnic, umetnikov oziroma umetniških kolektivov.

Bienale je prvič zaživel leta 1985 v Barceloni, v osemnajstih edicijah je gostoval v mestih, kot so Marseille, Valencia, Lizbona, Sarajevo in Atene, osemnajsta, zadnja edicija pa je potekala v Tirani in Draču v Albaniji. Seznam gostiteljskih institucij ni nič manj impresiven, to so denimo Muzej sodobne umetnosti MACRO v Rimu, umetnostna galerija Nottingham Contemporary v Veliki Britaniji in Muzej sodobne umetnosti v Solunu v Grčiji.

"Za Republiko San Marino je velika čast, da lahko gosti tako pomemben potujoči mednarodni dogodek, kot je Bienale mladih evropskih in sredozemskih umetnikov", je dejal Andrea Belluzzi, minister za izobraževanje in kulturo Republike San Marino. "Petdeset let po tem, ko je med letoma 1956 in 1967 organizirala Mednarodni umetniški bienale, bo naša država znova v središču kulturne scene. Spodbujati moramo kulturne dosežke mladih umetnikov ter podpirati in razvijati kulturno dinamiko, ki si jo delimo z drugimi državami Evrope in Sredozemlja".

"Bienale Mediterranea 19 bo zgradil mostove med dvema ključnima horizontoma idej, na katerih temelji naša politična prihodnost: med evropskim projektom in njegovim razvojem v Sredozemlju", nadaljuje Andrea Belluzzi. "In to bo počel z univerzalnim jezikom umetnosti, kot bi bil morje – križišče kultur, kreativnosti, zgodb in življenja. Mediterranea 19 kot po naključju sovpada z otvoritvijo Mednarodnega študijskega centra Parlamentarne skupščine Sredozemlja v San Marinu. A naključje je tudi naša usoda, ki nas spodbuja, da se poženemo in zaplavamo v tem čudovitem morju, ki je rodilo našo civilizacijo. Da ga iz Mare Nostrum preoblikujemo v Mare Comunum".

Bienale mladih umetnikov MEDITERRANEA 19, naslovljen Šola voda / School of Waters, se bo odvijal na več prizoriščih v zgodovinskem jedru San Marina. Nekateri dogodki bodo potekali v Narodni galeriji, drugi drugje, denimo na Prvem stolpu, v srednjeveški utrdbi na vrhu vzpetine Titano; v cisternah Pianello, velikih srednjeveških površinah pod tlemi upravne palače; in v starem samostanu Santa Chiara, kjer je danes Univerza San Marino.

Na Bienalu bodo predstavljena dela, lokacijske instalacije, filmi, videi in performansi več kot 70. umetnikov s sredozemskega področja, od Italije do Tunizije, od Španije do Črne gore, od Francije do Jordanije in od Malte do Libanona, ki se bodo poslužili skupne dediščine teh skupnih voda kot izhodišča za premagovanje nacionalizmov in ponovno odkrivanje Sredozemlja kot kompleksne platforme raznoterih življenjskih oblik in procesov védenja. Iz Slovenije se bosta bienala udeležila pesnica in aktivistka Vesna Liponik in vizualni umetnik Gašper Kunšič.

Kuratorska skupina si je Bienale zamislila kot začasno šolo, ki jo navdihujejo radikalne, eksperimentalne metode učenja oziroma njihove strategije preizpraševanja umetniških, kuratorskih in raziskovalnih okvirov. Šola voda / School of Waters tako deluje kot kolektivno orodje za dekonstrukcijo stereotipov, ki oblikujejo naš geografski imaginarij, še posebej tisti, ki se napaja iz evrocentrične interpretacije sredozemskega bazena.

Kurator MEDITERRANEE 19 je mednarodni odbor, ki ga sestavljajo ustanovitelji in udeleženci tretje edicije Naravne oaze? / A Natural Oasis?, izobraževalnega in raziskovalnega programa, ki ga podpira BJCEM, od leta 2015 ga vodita Alessandro Castiglioni in Simone Frangi, odprt pa je za kuratorje, umetnike in raziskovalce kulture do 34. leta.

Poleg Castiglionija in Frangija (višja kuratorja) so člani kuratorskega odbora Bienala Theodoulos Polyviou (Ciper / Velika Britanija), Denise Araouzou (Ciper / Italija), Panos Giannikopoulos (Grčija), Angeliki Tzortzakaki (Grčija / Nizozemska), Nicolas Vamvouklis (Grčija / Italija), Giulia Gregnanin (San Marino / Velika Britanija) in Giulia Colletti (Italija / Velika Britanija).

Otvoritev Bienala bo potekala v petek, 14. maja 2021, ob prisotnosti sodelujočih institucij in predstavnikov umetnikov, članic BJCEM in kuratorjev. Program, ki se bo nadaljeval ves teden, bo prinesel pogovore, performanse in projekcije, ki bodo na voljo tudi v neposrednem prenosu. Naslednje srečanje, ki bo izpostavilo uprizoritvene umetnosti, bo potekalo julija 2021.

Na otvoritvi bo obenem predstavljena tudi knjiga raziskav, posvečena Šoli voda / School of Waters, ki jo je izdala berlinska založba Archive Books.

 

Udeleženci in udeleženke:

Noor Abed (Palestina), Adrian Abela (Malta), Noor Abuarafeh (Egipt), ALTALENA (Italija), Marco Antelmi (Italija), Panos Aprahamian (Libanon), Bora Baboci (Albanija), Riccardo Badano in Hannah Rullman (Italija), Hanan Benammar (Norveška / Alžirija), Yesmine Benkhelil (Tunizija), Maeve Brennan (Velika Britanija), Johanna Bruckner (Avstrija), Dante Buu (Črna gora), Madison Bycroft (Francija), Annalisa Cannito (Italija) v sodelovanju z Wendimagegnom Beletejem (Etiopija / Norveška), Valerio Conti (San Marino), Selin Davasse (Turčija), Binta Diaw (Italija), Adji Dieye (Italija), Enar de Dios Rodriguez (Avstrija), Caterina De Nicola (Italija), Marianne Fahmy (Egipt), Alessandra Ferrini (Italija), Enrico Floriddia (Italija), Victor Fotso Nyie (Italija), Haris Giannouras (Grčija), Marco Giordano (Italija), Adrijana Gvozdenović (Črna gora), Bianca Hisse (Norveška), Areej Huniti in Eliza Goldox (Jordanija), KABUL MAGAZINE (Italija), Valentina Karga (Grčija), Dalia Khalife (Libanon), Ru Kim (Francija), Gašper Kunšič (Slovenija), Sotiris Tsiganos in Ionian Bisai (Grčija), Vesna Liponik (Slovenija), DDC – Design di Comunità (Univerza San Marino), Filippo Marzocchi (Italija), Corinne Mazzoli (Italija), Dina Mimi (Palestina), Tawfik Naas (Velika Britanija), Eleni Odysseos (Ciper), Francis Offman (Italija), Mila Panić (Bosna in Hercegovina), Eva Papamargariti (Grčija), GianMarco Porru (Italija), Gabriele Rendina Cattani (Italija), Jacopo Rinaldi (Italija), Virginia Russolo (Italija), Pablo Sandoval (Španija), Michele Seffino (Italija), Selma Selman (Bosna in Hercegovina), Vanja Smiljanić (Srbija), Alcaeus Spyrou (Albanija), Chara Stergiou (Grčija), Valinia Svoronou (Grčija), Theo Triantafyllidis (Grčija), Endi Tupja (Albanija), Sophie Utikal (Avstrija), Marina Xenofontos (Ciper).

 

BIENALE MLADIH UMETNIKOV MEDITERRANEA 19

Republika San Marino, več lokacij

15. maj – 31. oktober 2021

Otvoritev: petek, 14. maja 2021, ob 17. uri

 

FB @BjcemNetwork

IG @school_of_waters

bjcem.org - mediterraneabiennial.org

#schoolofwaters

#mediterranea19biennale

communication@bjcem.org

 

Katalog

Založba Archive Books

 

Stiki z javnostjo

 

Društvo ŠKUC

Jernej Škof, tel. +386 1 430 35 30; mobitel +386 40 794 780

bienale.mladih@skuc.org, 

 

CLP Relazioni Pubbliche

Anna Defrancesco, tel. +39 02 36755700; mobitel +39 349 6107625

anna.defrancesco@clp1968.it; 

 

ODKRIJTE BIENALE

Če želite biti obveščeni o dejavnostih mreže BJCEM in priložnostih za mlade umetnike, prosimo, sledite našim stranem:

Facebook

Twitter

Spletna stran

Udeležbo na bienalu omogočata Mestna občina Ljubljana in Ministrstvo za kulturo.

 

Vir: Društvo ŠKUC, Napovednik.com