ALKIMISTI

Skupinska razstava Alkimisti je poklon koreninam fotografije. Osredotoča se na analogno fotografijo in obsega cianotipije, stereograme, fotografije s camero obscuro, polaroide, tehniko mokre kolodijske plošče in še številne druge načine analognega fotografiranja, obdelave in tiska. Fotografi z različnimi pristopi k oblikovanju in izvedbi motivov, nudijo razumevanje vseh možnosti, ki jih omogoča analogna fotografija pri upodobitvi tako klasičnih motivov kot so tihožitje in portret, kot tudi konceptualnih podob razporejenih v pripovedni tok serije. Miselnost avtorjev se zliva v enotno prepričanje, da je delo s fotografijo, ki od ustvarjalca zahteva fizični stik z materialom, poglobljen psihološki proces, ki daje fotografiji večjo vizualno in  umetniško vrednost. Utemeljitev fotografije kot umetniške prakse je bila tema mnogih trenj že od njenega izuma v začetku 19 stoletja. Trenja so delno zamrla šele po Stieglitzevemu razstavljanju fotografij ob drugih klasičnih delih umetnosti. Leta 1940 je bila fotografija uradno priznana kot umetniška praksa. Po izumu digitalne fotografije, je bila fotografija kot umetnost znova pod vprašajem in vedno več fotografov se je odločilo za vračanje h klasičnim fotografskim postopkom. Delo s kemikalijami v temnici lahko postavimo ob bok kiparjem in slikarjem, ki so izpod lastnih rok oblikovali umetniška dela, prav tako pa dobimo asociacijo na alkimiste, ki so prek kemičnih postopkov razvijali unikatno filozofijo in iskali nesmrtnost. Tokrat bo nesmrtnost zapisana s pomočjo svetlobe in pripovedovala skozi večnost fotografskih podob.
 
Sodelujoči fotografi:  Andrej (Andrea) Furlan, Andrej Perko, Borut Peterlin, Branimir Ritonja, Ernő Sebastian, Gregor Salobir, Iztok Šumak, Marko Vogrič, Matej Sitar, Slavica Isovska, Tomaž Strmčnik, Uroš Podovšovnik, Stojan Kerbler, Tihimir Pinter in Boris Gaberščik.

Več na.

Zunanje povezave: www.fotoklub-maribor.siFotoghalerija STOLP

Vir: Fotoklub Maribor, Napovednik.com

Izpostavljeni ustvarjalci: Andrej (Andrea) Furlan Andrej Perko, Borut Peterlin, Branimir Ritonja, Ernő Sebastian, Gregor Salobir, Iztok Šumah, Marko Vogrič, Matej Sitar, Slavica Isovska, Tomaž Strmčnik

Naročite se na email listo prireditelja Fotoklub Maribor:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid