FRANCE TOMAŽIČ Prvi diplomant Plečnikove šole v Lj

V obdobju med obema vojnama je bila ustanovljena Tehniška fakulteta v Ljubljani in na njej arhitekturni oddelek, kjer se je pri profesorju Plečniku šolal France Tomažič. Kmalu po študiju je postal profesorjev asistent, potem pa je v tridesetih letih zapustil akademski svet in našel samosvoj arhitekturni izraz ter postal eden dejavnejših arhitektov moderne funkcionalistične arhitekture na Slovenskem.

Razstava osvetljuje življenje in delo pionirja funkcionalizma na Slovenskem, ki je bil učenec Jožeta Plečnika in njegov prvi asistent, pozneje pa je svojega slavnega učitelja in vzornika zapustil in stopil na samostojno pot. Tomažič se sicer podpisuje pod arhitekturo najpomembnejših funkcionalističnih stavb v Ljubljani, Vile Oblak in Vile Grivec.

Večina gradiva z razstave – Tomažičeva študijska in diplomska mapa, njegova pisma Plečniku, njegov tehnični dnevnik iz let 1933–1937, darilo študentov za Plečnikov 50. rojstni dan … – je na tokratni razstavi javnosti prikazanega prvič.

Razstava je plod sodelovanja kustosinje Ane Porok iz Plečnikove hiše in mlade umetnostne zgodovinarke Ines Žganec, ki je opus arhitekta Franceta Tomažiča raziskovala za svojo magistrsko nalogo na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani.

© Miran Kambič

Zunanje povezave: Plečnikova hiša

Vir: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Muzej in galerije mesta Ljubljane:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid