Moritz Simon Geist: ‘MR-808 Interactive’

  • Kaj: Instalacija
  • Kdaj: torek, 23.3.2021 do petek, 30.4.2021
  • Kje: Galerija Kapelica, Likozarjeva 1, Ljubljana
  • Prireditelj: Galerija Kapelica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Interaktivna instalacija ‘MR-808 Interactive’ je socialni eksperiment v glasbi, komponiranju množic in družnem bobnanju z roboti. Predimenzionirana robotska naprava za bobnanje, namenjena skupnostnemu ustvarjanju glasbe, vabi k igrivemu raziskovanju zvoka, digitalizacije in zvočnih tehnik naredi-sam.

Docela vse zvoke in zvočne vzorce generira občinstvo, ki kolaborativno programira bobnarskega robota in v realnem času sklada glasbo. Instalacija ima tako v svojo strukturo vpisano interaktivnost in odzivnost ter vsled preprostega tabličnega vmesnika omogoča intuitivno premikanje mej med pasivnim in aktivnim obiskovalcem oziroma preobražanje poslušalca v ustvarjalca. Izbrani programirani ritmi sprožijo mehanizme naprave in pred občinstvom se pričnejo generirati zvoki in beatirobotskega inštrumenta. Glasbeni robot omogoča vizualizacijo neprekinjene vezi med mobilnimi digitalnimi vmesniki in fizičnimi dejanji, s tem pa obenem vizualizira gibanje in tvorjenje zvoka na način, kakršnega zaenkrat ne poznamo pri nobenem drugem orodju za elektronsko ustvarjanje zvoka.

Instalacijo je navdihnil znameniti elektronski bobnarski stroj TR-808 iz zgodnjih osemdesetih let dvajsetega stoletja, prva cenovno dostopna naprava, ki je omogočala programiranje bobnarskih zvokov. Omenjena mašina, t. i. nadomestek človeškega bobnarja, je imela izjemen vpliv tudi na pojav in razvoj žanrov, kot so elektro, tehno in hiphop. Prvi inštrument MR-808 je leta 2013 pod vodstvom umetnika Moritza Simona Geista razvil kolektiv Sonic Robots, pri čemer so enajst zvokov stroja iz preteklosti zamenjali z mehaničnimi aktuatorji in fizičnimi proizvajalci tonov, da zvok s pomočjo robotike generirajo motorji in elektromagneti. Med letoma 2015 in 2016 so instalacijo nadgradili z interaktivno komponento in nastal je ‘MR-808 Interactive’. Bobnarski robot je bil do sedaj predstavljen na številnih in raznovrstnih dogodkih, od nočnih žurov v tehno klubih do medijskih in hekerskih kongresov.

 -

Projekt sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.

Vir: Galerija Kapelica, Napovednik.com