Simona Semenič: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

  • Kaj: Veseloigra z Vipavskega
  • Kdaj: četrtek, 8.4.2021 od 20.00 do 22.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: 8 EUR

Simona Semenič
JEREBIKA, ŠTRUDELJ, PLES PA ŠE KAJ
jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, 2017

Spletna premiera, veliki oder SNG Nova Gorica. Koprodukcija: SMG Ljubljana. Abonma.


Leta 1963 se v Vipavski dolini vaščani pripravljajo na dva dogodka ob isti uri – mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem centralnega komiteja. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Bodo zveste ovčice ali poslušni tovariši?


Na prvi pogled je jerebika, štrudelj, ples pa še kaj igra o nekem zgodovinskem času in temeljni slovenski ideološki razklanosti. A bolj ko se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist.

Besedilo nenehno prehaja med časi in prizorišči, politična dilema pa je začinjena s prizori neposredne seksualnosti, v katerih vsakdo nesebično liže, drka, vtika, boža, gnete in jaha, kolikor, kogar in kadar je le mogoče. Gre za besedilno bravuro, ki se po eni strani igra z žanrom komedije, tako da preizprašuje meje komičnega, po drugi pa z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere.


 

Uprizoritev smo postavili v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana in s tem prepletli dve močni gledališki tradiciji in poetiki, kot se v jerebiki prepletata dve ideologiji. Režiral jo je Jure Novak, v katerega opusu je zanimanje za žgoče družbene teme nenehno navzoče, tuja mu ni niti odrska obdelava spolnosti, pa tudi z besedili Simone Semenič se je režijsko že srečal. Tokrat je vse troje prepletel v sočno celoto, ki drega v "plastične", potrošniško zaznamovane lepotne ideale, pronicljivo analizira stanje v družbi in obenem polje od življenjske sle.


Režija: Jure Novak

Igrajo: Marjuta Slamič, Patrizia Jurinčič Finžgar, Helena Peršuh, Damjana Černe, Ana Facchini, Draga Potočnjak
Nataša Keser k. g., Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Blaž Šef
Matej Recer, Primož Bezjak, Željko Hrs, Blaž Valič

 

Foto: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica