5 kil sladkorja

  • Kaj: Črna komedija
  • Kdaj: četrtek, 25.3.2021 ob 20.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: 8 EUR

Gur Koren

5 KIL SLADKORJA


Abonma in Izven


Premiera na spletu 18. februarja 2021

Koprodukcija: Mini teater Ljubljana, Judovski kulturni center Ljubljana


Kaj bi storili, če bi se vaš pokojni dedek naenkrat pojavil v vašem življenju in se z vami pogovarjal skozi vaše prijatelje in tujce na cesti? Kaj bi storili, če bi od vas zahteval, da poskrbite, da vnuk njegovega starega prijatelja spremeni dejstva v svoji knjigi o drugi svetovni vojni, ki jo ima namen pravkar izdati? No, to se zgodi igralcu Petru Harlu. Njegov dedek se vrne – metafizično – in ga pošlje na nenavadno popotovanje po ljubljanskih ulicah, ki se je v resnici začelo že davno nazaj, med drugo svetovno vojno, ko naj bi na begu pred nacisti z njegovim prijateljem prodala 5 kilogramov sladkorja. In kdo bi si mislil, da je pokojni dedek lahko tako pretkan in uporen, da se na tem popotovanju pojavlja v najbolj nenavadnih in karakterno zanimivih ljudeh, ki jih Peter naključno srečuje.


5 kil sladkorja je dokumentarna komedija izraelskega igralca, pisatelja in režiserja Gura Korena, polna tipičnega črnega judovskega humorja, soočanja s travmami holokavsta starejše generacije, pa tudi mlajše generacije, ki je te zgodbe spoznala samo prek spominov babic in dedkov.

Je humorno raziskovanje zamolčane preteklosti in pravice ter hkrati prikazovanje tegob sodobnega sveta. Zgodba se izvorno dogaja na ulicah Tel Aviva, Koren je pisal o svojem lastnem dedku in sodobni izraelski kulturi, vendar so se ustvarjalci koprodukcijske predstave, z izraelskim režiserjem Yonatonom Esterkinom na čelu, odločili, da dogajanje prestavijo v Slovenijo, igralca Petra Harla pa postavijo v čevlje Gura Korena, ki je to komedijo napisal z veliko ljubeznijo do svojega dedka.


Režija: Yonatan Esterkin

Igrajo: Peter Harl, Matija Rupel, Jure Kopušar, Saša Pavlin Stošić k. g., Nika Korenjak k. g.


V spodnji povezavi lahko preberete še zanimiv prispevek Nike Korenjak, dramaturginje uprizoritve (objavile so ga Primorske novice).


 

Sponzorji predstave: Nova KBM, Klet Brda

Foto: SNG Nova Gorica / Peter Uhan

Zunanje povezave: Več o predstavi5 kil sladkorja: boj na življenje in smrt (Primorske novice)Nova KBMKlet Brda

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica