Preloženo na 8. april: Simona Semenič: jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

  • Kaj: Veseloigra z Vipavskega
  • Kdaj: četrtek, 18.3.2021 od 20.00 do 22.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: 8 EUR

Simona Semenič
JEREBIKA, ŠTRUDELJ, PLES PA ŠE KAJ
jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, 2017

Premiera. Abonma in Izven. Predstava traja 2 uri in nima odmora.

Spletna premiera, veliki oder SNG Nova Gorica. Koprodukcija: SMG Ljubljana.


Leta 1963 se v Vipavski dolini vaščani pripravljajo na dva dogodka ob isti uri – mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem centralnega komiteja. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Bodo zveste ovčice ali poslušni tovariši?


Besedilo Simone Semenič je izjemna komedija, prava besedilna bravura, ki se po eni strani igra z žanrom komedije, tako da preizprašuje meje komičnega, po drugi pa z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere. Že v "napotkih za uprizoritev" se neizprosno zahteva brezkompromisnost: "če imajo igralke in igralci kakršenkoli predsodek ali težave z goloto in seksualnostjo na odru, naj ne sodelujejo pri uprizarjanju tega besedila". Liki po avtoričinih besedah tudi nikakor ne smejo biti kot iz reklam, temveč izpostavljeni z vsemi svojimi fizičnimi pomanjkljivostmi. S tem avtorica dregne tudi v lepotne ideale sodobne potrošniške družbe.

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj je igra o nekem zgodovinskem času in o manifestacijah temeljne slovenske ideološke razklanosti na klerikalni in liberalni pol. A bolj se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist.


 

Simona Semenič, po rodu iz Ajdovščine, je najbolj prodorna in produktivna slovenska dramatičarka. Pred dvema letoma je prejela nagrado Prešernovega sklada, kar tri njene igre so bile nagrajene z Grumovo nagrado. Njena besedila so prevedena v številne tuje jezike. Na novogoriškem odru smo že krstili njeno igro 24 ur, tokrat pa bomo uprizorili komedijo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je napisala v podnanoškem narečju. Predstavo, v kateri se bodo združili igralci Slovenskega mladinskega gledališča in domačega ansambla, bo režiral Jure Novak, režiser, avtor in izvajalec vrste uspešnih predstav v različnih slovenskih gledališčih, v SNG Nova Gorica pa bo tokrat ustvarjal prvič.


 

Režija: Jure Novak

Igrajo: Marjuta Slamič, Patrizia Jurinčič Finžgar, Helena Peršuh, Damjana Černe, Ana Facchini, Draga Potočnjak
Nataša Keser k. g., Iztok Mlakar, Andrej Zalesjak, Blaž Šef
Matej Recer, Primož Bezjak, Željko Hrs, Blaž Valič

 

Zunanje povezave: Več informacij

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica