Betonske sanje II / Concrete Dreams II

V Galeriji Gong napovedujemo gostujočo razstavo Betonske sanje II / Concrete Dreams II, ki predstavlja dela desetih fotografov in fotografinj, izbranih na mednarodnem natečaju ljubljanske Galerije Photon. Razstavljajo: Lia Forslund & Franek Wardyński (Švedska, Poljska), Lin Gerkman (Slovenija), Shiva Khademi (Iran), Ema Lančaričová (Slovaška), Nada Maleš (Hrvaška), Stefano Martini (Brazilija), Senka Mušić (Bosna in Hercegovina), Mehdi Nazeri Gahkani (Iran), Maruša Račič (Slovenija) in Lana Stojićević (Hrvaška).

Deset finalistov mednarodnega natečaja na temo industrijske dediščine za mlade fotografe do 35 let je izbrala strokovna žirija v sestavi: Virginia Vrecl, arhitektka in fotografinja (Slovenija), David Schreyer, arhitekt in fotograf (Avstrija) in Antonio Živkovič, fotograf (Slovenija). 

Razstava Betonske sanje II / Concrete Dreams II je drugi del triletnega projekta, ki raziskuje dediščino industrijskega razvoja 20. stoletja v mediju fotografije. V Galeriji Photon, kjer so zasnovali projekt, so želeli odgovoriti predvsem na vprašanje, kako lahko fotografija "prispeva k našemu razumevanju preteklega industrijskega razvoja." Razstavljena dela povezujejo z industrializacijo različne teme, ki ne prikazujejo samo stanja opuščene stavbne dediščine, ki se danes bodisi ruši ali se njena funkcija spreminja, ampak tudi zgodbe ljudi, ki so bili povezani z zapuščenimi industrijskimi kompleksi. Hkrati pa dela namigujejo na sedanje problematično okoljsko stanje, ki je v veliki meri prav rezultat  industrializacije.

Kot je v katalogu zapisal kustos razstave Dejan Sluga: "Sodelujoči mladi avtorji razmišljajo o industrijski dediščini na različne načine, večinoma z dokumentiranjem materialnih ostankov izbranih industrijskih lokacij. Z avtorskim pristopom "nadgradijo" stavbne ali strojne objekte ne le na ravni optimalne prezentacije, temveč predvsem z drugačnimi pogledi in koncepti, ki te objekte vključuje kot motive nekih širših zamisli. Pogosto pa se teme industrijske dediščine lotevajo skozi obravnavo osebnih zgodb in vključevanjem določenih artefaktov kot atributov nekdanjih delovnih procesov, vse skupaj pa predstavijo kot del kolektivnega spomina prebivalcev nekdanjih industrijskih krajev."

Razstava vključuje tudi zgodbi dveh slovenskih industrijskih kompleksov. Lin Gerkman (1995) v seriji fotografij Prvi sneg (1915 -) obravnava območje nekdanjega kamnoloma v Podutiku, predmestju Ljubljane, ki je povečini zapuščeno. Maruša Račič (1988) pa v delu T kot Tobačna dokumentira spremembe, nastale na območju tovarniškega kompleksa Tobačna v obdobju zadnjih šestih let (2014-2020).

 

Vir: Galerija GONG, Napovednik.com

Zemljevid