Dr. Matija Črešnar: Starejša železna doba

  • Kaj: Strokovno predavanje
  • Kdaj: četrtek, 4.3.2021 ob 18.00
  • Kje: Na spletu
  • Prireditelj: Mestna knjižnica Ljubljana
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Starejša železna doba na Slovenskem: čas sprememb in inovacij ter prostor sodobnih raziskav v arheologiji – doc. dr. Matija Črešnar

Starejša železna doba (pribl. 800–300 pr. n. št.) je čas velikih sprememb, ki segajo na številna področja takratne družbe in kulture. To je čas monumentalnih gradenj, ko na vrhovih številnih hribov dominirajo utrjene višinske naselbine oz. gradišča, obdana z več metrov visokimi okopi. V njihovi okolici se pogosto razprostirajo grobišča z desetinami grobnih gomil, ki dosegajo premere tudi po več deset metrov. Ob tem pa ni povsod tako in prostor današnje Slovenije je v tem času izredno kulturno barvit.

Starejša železna doba pa je tudi obdobje, o katerem smo v zadnjih letih izvedeli veliko novega, saj je predmet številnih sodobnih interdisciplinarnih raziskav, ki odstirajo do pred kratkih nepredstavljive detajle iz življenj takratnih posameznikov in skupnosti.

Dr. Matija Črešnar je docent na Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sodeluje tudi v projektih v okviru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Dogodek si lahko ogledate prek spleta na Facebook profilu Mestne knjižnice Ljubljana.

Vir: Mestna knjižnica Ljubljana, Napovednik.com