Jure Pukl Quintet

  • Kaj: Mešana glasba
  • Kdaj: torek, 2.3.2021 ob 20.30
  • Kje: Na spletu, Ljubljana
  • Prireditelj: Cankarjev dom
  • Vstopnina: Spletni koncert v živo iz kluba Porgy & Bess na Dunaju

Jure Pukl, tenorski, sopranski saksofon; Jani Moder, kitara; Danny Grissett, klavir; Danny Ziemann, bas; Kristijan Krajnčan, bobni

Cankarjevi torki se tokrat vključujejo v spletni živi program znamenitega jazzovskega kluba Porgy & Bess, dobitnika nagrade Europe Jazz Network 2020 za najbolj drzen spored. In priložnost ne bi mogla biti lepša, saj se bo na njegovem koncertu predstavil kvintet enega najboljših in v svetu najbolj cenjenih slovenskih saksofonistov in skladateljev zadnjega desetletja.

Pukl s svilnatim tonom svojega tenorskega saksofona ustvarja zapeljive melodije, prežete z iskrivimi pasusi. Juretova pripoved o glasbi in življenju v Sloveniji pritegne z enako očarljivostjo.

Saksofonistov zadnji album, Broken Circles (Whirlwind, 2020) – z vibrafonistom Joelom Rossom, basistom Mattom Brewerjem, bobnarjem Kwekujem Sumbryjem in kitaristom Charlesom Alturom – je poziv k večjemu medčloveškemu spoštovanju. "Politično in družbeno stanje sveta se me močno dotakne," pojasni 42-letni Jure Pukl.

Album Broken Circles zaznamuje novodobna brezčutnost. "Postali smo otopeli za številne dogodke," pravi Pukl. Incidente, ki smo jim priče, objavljamo na družbenih omrežjih, nato pa razširjamo pozitivne misli. Vendar je to premalo."

"Vseeno sem optimist," zatrjuje Pukl, "še vedno verjamem, da se bodo stvari izboljšale."

Puklov optimizem je imel veliko vlogo pri odhodu v New York, kjer je vrsto let igral z najboljšimi vrhunskimi svetovnimi jazzovskimi glasbeniki, kot so Vijay Iyer, Esperanza Spalding, Jeff "Tain" Wats, Melissa Aldana in drugi. Glasbena predanost se je razvijala počasi. Sprva je poustvarjal evropsko klasično glasbo, najprej na kljunasti flavti, nato klarinetu, vendar brez pravega navdušenja. "Želel sem postati rock kitarist," se spominja. "Bil sem rolkar in treniral sem alpsko smučanje. Po dveh ali treh letih študija je klarinet postal breme."

Kot najstnik je ustanovil garažni bend; to ga je spodbudilo k igranju altovskega saksofona. Pozneje je svojemu učitelju glasbe Otu Vrhovniku sledil na Dunaj, da bi nadaljeval študij klasične glasbe. Tam je dobil prvi vpogled v živi jazz, ob poslušanju Kennyja Garretta, Deweyja Redmana, Herbieja Hancocka in Wayna Shorterja.

Jazz je Pukla navsezadnje leta 2002 pripeljal na Berkleejev glasbeni kolidž, danes pa nekaj svojega znanja prenaša na druge. Zadnjih pet let vodi delavnico Kreativna jazz klinika Velenje. "Poskušam razviti jazzovsko občinstvo in nekaj modrosti prenesti nadobudnim glasbenikom. Če si resnično želimo sprememb, moramo začeti pri sebi, v svojem neposrednem okolju."

Vir: Napovednik.com, Cankarjev dom

Zemljevid