Rekonstrukcija realnosti La realta' tutta da rifare

  • Kaj: Podaljšano trajanje razstave do 24. febr. 2021
  • Kdaj: torek, 23.2.2021 do sreda, 24.2.2021
  • Kje: Galerija Insula, Izola Smrekarjeva ulica
  • Prireditelj: MorjeInZaledje
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Izvleček recenzije aktualne razstave

Vlado Bernetič se že desetletja ukvarja s fotografijo. Njegove tehnično korektno izgotovljene podobe izkazujejo dosledno ustvarjalno delo, ki se vsebinsko večinoma posveča razkrivanju skrivnosti bivanjskega. Njegov likovno pripovedni model, ki se lahko manifestira tudi kot konceptualistično dejanje, temelji na simbolu. Bernetič zna biti v podobi racionalno konstruktivno natančen, vendar hkrati vedno tudi abilno manipulativen z elementom čustvenosti. V optično vizualnem kodu, ki ga podoba producira sama po sebi zna skozi ustrezno formo izvrstno izvabiti simbolno vsebino. Ta se na primer nalaga kot osenčena arhitektura, ki se izpeljuje v umirjeni svet in tišino dechiricovskega metafizičnega prostora ali pa kot hipno zajeta upodobitev fluidnega dogajanja na ulici, ki ga dojemamo kot avtorjev osebni komentar dogodka. Njegova izostrena umetniška oblika, ki združuje tisto racionalno in emotivno se kot metafora spreminjanja v prostoru izpolnjuje v periodično nadaljevanje proti smislu.
Bernetič je v izpovedni obravnavi zelo dovršeno dosleden in kljub temu, da ni profesionalni umetnik je njegov pristop prepričljivo strokoven. Predstavljeni razstavni projekt z naslovom "Rekonstrukcija realnosti" je utemeljen s profesionalno konceptualistično obravnavo vsebine, ki ni le fotografska prezentacija niza podob dokumentacijskega ali estetskega karakterja, ampak umetniški akt, ki skozi vizualni izrazni način odpira diskurz zapletene filozofsko miselne problematike.
Razprava o realnem je nezaključena stalnica pod okriljem filozofije, teologije, kozmologije, fizike in na koncu predvsem umetnosti. Katero in kakšno je realno je vprašanje s katerim se tradicionalno ukvarja predvsem filozofija, lahko pa ga povsem relevantno prestavimo tako v polje fizike, kakor v polje prava, juristike. S stališča človeka je konstitutivni del realnosti misel oziroma govor, ki misel tudi generira, ustvarja. Človek se običajno zaveda realnosti predvsem skozi sposobnost lastnega čutnega aparata. Zavest oziroma zavednost pa mu v misli omogoča, da pristopa k realnosti s špekulacijo zamišljanja realnosti, ki je neposredno ne more izkusiti. V ideji, ki govori o rekonstrukciji realnosti se torej najprej znajdemo pri problemu definicije realnega, realnosti. Le-ta pa ima precej dolgo zgodovino.

                                                Dejan Mehmedovič

Predstavitev avtorja
Vlado Bernetič, rojen v Kopru leta 1953 je pretežni del svoje poklicne dobe izvajal projektno - tehniška in knjižnična - katalogizatorska dela v okviru Inštituta za biologijo na enoti MBP v Piranu. S fotografskimi veščinami in laboratorijsko fototehniko se je seznanil kot gimnazijec pri prof. Marjanu Malcu, Marcelu Fičurju ter mojstru Likarju (1970-1971) v Kopru. Aktivno je deloval Fotoklubu planinske zveze Slovenije (FKPZS) ob mentorstvu mojstra EFIAP Vlastje Simončiča in priložnostno tudi ob mentorstvu mednarodnega mojstra ing. Oskarja Dolenca takratnega vodje Fotogrupe ŠOLT v Ljubljani v letih od 1973-1976), kjer je spoznaval temelje dokumentarne fotografije in likovne kompozicije. Kot izredni študent se je vključil tudi v izobraževalni proces na oddelku za fotografijo na VSŠ Sežana, ki mu je predvsem ob posredovanju prof. Katarine Sadovski, mag. art FAMU in mag. Uroša Acmana približal različne koncepte področja kreativne - avtorske fotografije. V letu 2016 in 2017 je sodeloval na fotografskih delavnicah mednarodno priznanega avtorja številnih fotomonografij in pedagoga prof. Klavdija Slubana na UGM v Mariboru. Samostojno je razstavljal v Kopru in dvakrat v Izoli, skupinsko pa v Studiu UGM v Mariboru.

Dopolnilno je izvajal mnoge fotografske projekte kot npr. slikovno opremo za monografije: Referenčni katalog za Investbiro Koper, za zbornik Smernice podjetniškega razvoja občine Koper (1993) in kasneje v 1999 je za urbaniste fotografsko opremil še knjigi Razvojni projekt Koper 2020 (v slov. in angl. jeziku) ter izdelal repro-fotografije za njihovo razstavo v prostorih Loggie v Kopru. To delo so mu urbanisti zaupali, ker je pred tem - (nekje v letu 1990) - uspešno izdelal fotografsko kolekcijo za Osrednjo knjižnico S. Vilharja - za Domoznanski oddelek ob snemanju in izdelavi č/b povečav vseh (po Berniku) opisanih palač in sakralnih objektov v Kopru ter okolici. Za urbaniste je v Kopru opravil še nekaj panoramskih - tudi zračnih - snemanj kakor tudi fotodokumentacijo "Zelenega pasu" v koprski občini. V letu 1993 je prispeval slike tudi za nagrajeni Adriaticov koledar (Oblikovala Ošlaj J.) na temo fotodokumentacije leta čigre. S skupino kreativnih fotografov je razstavljali v Studiu Umetnostne galerije Maribor na temo "Iz okvirja - Out of frame", UGM, jul. - avg. 2017.

Aktualni pristop je podaljšan do 24.februarja - možen je obisk galerije  od 10h do 13h, in popoldne od 17h do 19h - razen sobote in nedelje. Videoposnetek prezentacije je dosegljiv na FB Galerija Insula.

Zunanje povezave: FB Galerija Insula

Vir: MorjeInZaledje, Napovednik.com