VOJTEH - Skupinski razstavni projekt

RAVNIKAR GALLERY SPACE v sodelovanju z MAO
predstavlja

VOJTEH
SKUPINSKI RAZSTAVNI PROJEKT

Sodelujoče avtorice in avtorji
Duša Jesih, Maruša Zorec, Miljenko Licul, Mirsad Begić, Nacho Criado, Roman Uranjek, Simon Kocjančič, Tanja Radež, Tadej Vaukman in Zora Stančič.

Kuratorki razstave
Piera Ravnikar, Kristina Ravnikar

Mineva desetletje od smrti Vojteha Ravnikarja, nespornega protagonista slovenske arhitekture v obdobju zadnjih desetletij 20. in prvega desetletja 21. stoletja. Dobro poznan je pečat, ki ga je njegovo ustvarjanje pustilo na Primorskem, v njemu tako ljubi in arhitekturno fascinantni krajini, kjer je osnoval pretežni del svoje arhitekturne zapuščine. A v slovensko arhitekturno zgodovino se ni zapisal zgolj kot arhitekt, temveč tudi kot urednik, večkratni nagrajenec, predavatelj, mentor, intelektualec, svetovljan, družbeni kritik ter neumorni raziskovalec. Arhitekture se ni loteval zgolj z mislijo na njene tehnične in oblikovne vidike, temveč tudi skozi etične, družbene in estetske premisleke.

Razstava, ki je zasnovana z mislijo in v spomin osrednji figuri slovenske arhitekture, vključuje raznoliko skupino umetnic in umetnikov, ki jo formirajo vizualni umetniki, arhitekti ter grafični oblikovalci, Ravnikarjevi prijatelji in sodelavci, ki se svojega kolega in mentorja spominjajo skozi osebne meditacije, pa tudi predstavniki srednje generacije, ki arhitekta osebno niso poznali. Predstavljena umetniška dela temeljijo na principih eksperimentacije in radovedne raziskovalne vneme ter so kot taka zvesta arhitektovemu izjemno odprtemu, širokemu in povezovalnemu duhu. Razstava se spominja velikega Arhitekta, ki je razumel nujnost sodelovanja in kolektivnega dela, kar je danes vse prej kot samoumevno. 

Zunanje povezave: www.mao.si

Vir: Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Napovednik.com

Zemljevid