Gabriella Giandelli: Stripi in ilustracije

Novo edicijo natečaja Živel strip! Živela animacija! uvajamo z razstavo dveh umetnikov, katerih delo bo služilo kot navdih mladim ustvarjalcem stripov. Tudi tokrat v paru razstavljata predstavnika italijanske in slovenske stripovske scene: iz sosednje države prihaja Gabriella Giandelli, medtem ko slovenske barve zastopa Gašper Rus.


 

Striparka ter ilustratorka Gabriella Giandelli se predstavlja z likom Belega zajca, osrednjega protagonista avtoričinega stripovskega albuma z naslovom Interiorae. Beli zajec kot vseprisotni, a nevidni duh motri življenje v neki večstanovanjski stavbi, pri čemer lahko spreminja obliko svojega telesa in se prosto sprehaja po hiši. Avtoričin slog zaznamujeta verizem in pravšnja mera detajlov; kritiki jo zaradi njene jasne in realistične risbe, pa tudi zaradi same vsebine, pogosto uvrščajo med predstavnice "magičnega realizma" v stripu. Ob razstavi v Kopru se v prostorih Italijanskega inštituta za kulturo v Ljubljani obeta še manjša razstava, kjer bo moč videti dodaten izbor iz njenega opusa.

GABRIELLA GIANDELLI (1963) je diplomirala iz stripa na milanskem Istituto d’Arte (Zavod za umetnost) oz. Scuoli di Fumetto (Šola stripa) in potem še iz režije na Centro Civico di Cinematografia (Center za kinematografijo) v Milanu. Svoje prve stripe je začela objavljati v 80-ih v italijanskih revijah Frigidaire, Alter Alter in Nova Express, nato pa ustvarila številne stripovske albume, ki so izšli tudi drugod po Evropi in v ZDA. Svoja dela je razstavljala po številnih galerijah in muzejih doma in v tujini.


 

Koprodukcija: Viva Comix, Obalne galerije in Italijanski inštitut za kulturo


Odpiralni čas:

  • Galerija Meduza: pon.–pet.: 10.00–15.00
  • Italijanski inštitut za kulturo: pon.–čet.: 9.00–15.00, pet.: 9.00–13.30

Vir: Napovednik.com, Strip Core / Forum Ljubljana

Zemljevid