Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

Razstava Dobrodošla nazaj v raju Petre Korent bo na ogled vsak večer - od četrtka 18. februarja do četrtka 8. aprila 2021.

22. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Petra Korent, Dobrodošla nazaj v raju

Razstava Petre Korent Dobrodošla nazaj v raju hkrati napoveduje prihod 22. izdaje Feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, za katerega je avtorica oblikovala grafično podobo, ter odpira vrata letošnje razstavljalne sezone v Galeriji Nočna izložba Pešak. Začetek leta bo torej v znamenju razigranosti, pozitivne energije in Rdečih zor.

Risba oziroma risbe, ki jih gledamo skozi okna galerije, prikazujejo interier, čeprav bi lahko zaradi prevladujoče zelene barve prizorišče interpretirali tudi kot travnik. Za avtorico so značilni avtoportreti, postavljeni v vsakdanje situacije ob različnih predmetih, ki imajo zanjo določen simbolni pomen. Risarski slog Petre Korent je zaznamovan z živimi barvami, ploskovitostjo ter razigranimi humornimi prizori iz njenega vsakdana v katerih praviloma nastopajo goli liki. Dobro zaživi tudi v tehniki kolaža, katero je izbrala za tokratno razstavo.

Raj, interpretiran kot domači interier, je avtoričin osebni raj, saj z naslovom nagovarja sebe. Hkrati pomislimo na naš vsakdan. Sočasna fantastičnost in barvitost na eni ter zavezanost realizmu v detajlih na drugi strani, govorita o ljubezni do življenja, ki jo zaznamujeta svoboda in sproščenost. Ti sta izraženi skozi njen lik in predmete, ki jo obdajajo v svetu njene ustvarjalnosti.


Petra Korent (1997) se ukvarja z ilustracijo, grafičnim oblikovanjem in digitalno grafiko. Širši javnosti se je prvič predstavila v DobriVagi z razstavo Porm (2017), ob kateri je izdala dva zina (Porm, Špric v inferno). Prav tako je v DobriVagi leta 2018 razstavila serijo ilustracij pod naslovom Zbogom cipa!. Leta 2019 je sodelovala na Bienalu neodvisne ilustracije v Kinu Šiška, v okviru katerega je potekala Risarska akcija v živo, kjer je na Celovški cesti razstavila jumbo kolaž. Istega leta se je z Mestom Žensk x VoxFeminae udeležila enotedenske aktivistične delavnice v Zagrebu, kateri je sledila skupinska razstava LAPAČ v Šesnaestici. Je avtorica festivalske podobe Rdeče zore 2021. V svojem delu raziskuje absurdne, bizarne in humorne plati čustvenih, spolnih in intimnih razmerij. 


Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Peška, KUD Mreža
Koprodukcija: Rdeče Zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

Vir: Nočna izložba Pešak, Napovednik.com

Zemljevid