Andrej Škufca: Softshell Creeper

Kuratorka: Christina Gigliotti

Razstava Softshell Creeper se predstavlja kot nenehno rastoče, prenasičeno ozemlje mehkorazkošne kapricioznosti. Krošnja nahajpanega alienskega creepa zapolni razstavni prostor s svetlo obarvano serijo spreminjajoče se, neklikabilne infrastrukture, ki omogoča paralelno zmožnost delovanja, sestavljeno iz območij napada (strike zones) in napadov. V tej resničnosti, ki je "bolj pokrajina kot artefakt", se umetne in organske oblike zlivajo, medtem ko gledalec navigira skozi neenoten, spremenljiv teren. Razstava se nanaša na specifične strukture naracije v video igrah in njihovo pogosto postopno razkrivanje informacij. Telesno procesiranje kateregakoli neznanega konteksta zahteva sprejemanje takojšnjih sodb in odločitev in ga zato spremlja povečan občutek strahu in nestabilnosti. Ali je dvoumni bližajoč se Softshell Creeper zaveznik ali sovražnik, ob tem ostaja negotovo.

Andrej Škufca je študiral likovno umetnost v Haagu (KABK) in v Ljubljani (ALUO), kjer je leta 2014 tudi diplomiral. Svojo umetniško prakso je med drugim predstavil na samostojnih razstavah: Črni trg, Mednarodni grafični likovni center, Ljubljana, 2020; Zero Hedge, Karlin Studios, FUTURA, Praga, 2019; Ksenomorfni objekti, Projektni prostor DUM, Ljubljana, 2017; Indiference, Aksioma - Projektni prostor, Ljubljana, 2016. Poleg tega je tudi soustanovitelj in član uredniškega odbora revije za kritiko in teorijo sodobne umetnosti Šum v Ljubljani.

Christina Gigliotti je ameriška neodvisna kuratorka in publicistka, ki živi v Berlinu. Je pomočnica direktorja galerije Kraupa-Tuskany Zeidler, kjer tudi skrbi za odnose z umetniki. Prav tako sokurira programe za Galerijo Polansky v Pragi in Brnu. Od leta 2015 je kurirala več kot 55 razstavnih projektov po vsej Evropi in širše, njena besedila pa so bila objavljena v številnih publikacijah, med drugim v revijah, knjigah umetnika in katalogih.

 

Produkcija: Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, 2021

V okviru iniciative za podporo mladim umetnikom U30+.

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

 

 

 

Vir: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana, Napovednik.com

Zemljevid