Janez Korošin - Mestni obredi

Janez Korošin (1935, Slovenija) kot fotograf in eden pomembnejših predstavnikov Fotogrupe Ljubljana ŠOLT morda ni bil deležen tolikšne izpostavljenosti kot nekateri njegovi sodobniki, čeprav bi si jo za svoj obširni fotografski opus in dovršeno obvladovanje fotografske tehnike vsekakor zaslužil. Zato smo ob njegovem 85. jubileju v Photonu želeli pozornost ponovno usmeriti na Korošinovo delovanje in predstaviti nekatere manj znane aspekte njegovega opusa, ki izkazujejo vešč pristop do tehničnih, dokumentarnih ter izraznih lastnosti tega medija. 

Korošinov pristop do fotografije je bil že znotraj Fotogrupe Ljubljana ŠOLT ob številnih povezujočih tehničnih in tematskih pristopih samosvoj in se je od ostalih ločil po povsem izvirnem umetniškem izrazu. V svojem obsežnem opusu se je tudi kasneje posvečal raznovrstnim motivom, čeprav so v javnosti verjetno najbolj prepoznavne njegove upodobitve krajine.

Razstava, ki jo v pripravljamo v Photonu, želi pozornost nameniti njegovim manj znanim delom, ki jih tematsko lahko strnemo pod oznako ‘upodabljanja mestnega življenja’, predvsem v Ljubljani. Večina izbranih del za tokratno razstavo je nastala v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja ob raznolikih dogodkih, bodisi praznovanju 1. maja na Rožniku, verskem romanju pri cerkvi Marije Pomočnice na Rakovniku, državnih paradah ali pa na konjskih dirkah in drugih športnih dogodkih iz tistega časa. V svoj objektiv je prav tako ujel tudi naključne prizore vsakdanjega mestnega življenja.

Izbrana dela kažejo avtorjev tenkočuten pristop do kompozicije in mojstrsko ustvarjanje atmosfere. V dokumentiranju mestnega življenja je Korošin uporabljal svojevrstne likovne prijeme in se odločal za marsikdaj intrigantne vizualne rešitve. Predstavljene fotografije tako izkazujejo visoko dokumentarno kot tudi umetniško vrednost.

Fotografija: © Janez Korošin, Šmarnice, 1974

 

Vir: Photon - Center za sodobno fotografijo, Napovednik.com

Naročite se na email listo prireditelja Photon - Center za sodobno fotografijo:
S tem dovoljujete, da vaš email naslov posredujemo prireditelju za potrebe obveščanja o njegovih prihajajočih dogodkih.

Zemljevid