Skrivni strahovi na javnih krajih

  • Kaj: Komedija
  • Kdaj: petek, 26.2.2021 od 19.00 do 0.00
  • Kje: Na spletu, Nova Gorica
  • Prireditelj: SNG Nova Gorica
  • Vstopnina: Brez vstopnine

Alan Ayckbourn
SKRIVNI STRAHOVI NA JAVNIH KRAJIH
Private Fears In Public Places

"Polkomedija o samoti in samoprevari"


 

Sestavljanka o življenju šestih posameznikov in nenavadnih, zavezujočih in naključnih odnosih med njimi: Dana so vrgli iz vojske in sedaj preživlja dneve ob šanku v hotelskem baru, Nicola je njegova punca, ki išče ustreznejše stanovanje, čeprav čuti, da se njuno razmerje čedalje bolj krha; Stewart je nepremičninski posrednik, zaljubljen v svojo tajnico, skrivnostno Charlotte, ki se v prostem času posveča dobrodelnemu skrbništvu bolnih in onemoglih; njena pomoč je dobrodošla natakarju Ambrosu, ki ima bolnega očeta, sicer pa dela v baru, kjer se običajno zapija Dan; in potem je tu še samska Stewartova sestra, Imogen, ki se – neuspešno – dogovarja za ljubezenske zmenke, slednjič prav z Danom …


 

Alan Ayckbourn, eden najbolj popularnih in plodovitih sodobnih angleških dramskih piscev (pričujoča igra, ki je praizvedbo doživela leta 2004, je njegova sedeminšestdeseta!), se odlikuje z izvrstnim poznavanjem gledaliških, dramskih in še posebej komediografskih veščin. Igro Skrivni strahovi na javnih krajih je izpisal na zanj povsem nov način - kot dramski mozaik. Nenavadno strukturirano dejanje sestavlja štiriinpetdeset kratkih prizorov, ki prehajajo drug v drugega kot v filmu, zato tudi ni naključje, da je Alain Resnais po igri lani posnel film Coeurs (v Angliji in Ameriki je film obdržal naslov dramske predloge).

V labirintu iskanj, razčiščevanj in prikrivanj so fino izrisane študije karakterjev, ki se - vsak na svoj način - bojujejo z bremenom razmerja in/ali samote. Dvomi, stiske in hrepenenja protagonistov so izpisani atraktivno, pretresljivo in hkrati smešno.


 

Režija: Ivana Djilas

Igrajo: Helena Peršuh / Alida Bevkm, Milan Vodopivec, Blaž Valič, Ivo Barišič, Ana Facchini, Marjuta Slamič

Premiera: 03. april 2008

Nagrade:
Ana Facchini - Nagrada Sklada Staneta Severja 2008 za igralske stvaritve v slovenskih poklicnih gledališčih v sezoni 2007/2008, med drugim tudi za vlogo Charlotte v Skrivnih strahovih na javnih krajih.

Zunanje povezave: Več o predstavi

Vir: Napovednik.com, SNG Nova Gorica

Video